Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiojul med drakar och vampyrer

Annons
Vad gör man när grannen plötsligt förvandlas till en vampyr och gatan utanför befolkas av cykloper, drakar och sfinxer? I radions julkalender "Den mytiska medaljongen" får hela världens sagor och myter liv i en liten by i den svenska glesbygden.


Tioåriga Myran bor i byn Ödebygd i Norrland. Hon är ensam, uttråkad och längtar efter sin mamma som har lämnat familjen och stuckit till en tropisk ö. Pappa Gunnar har deppat ihop totalt och bryr sig inte om någonting längre. Men snart ska Myrans liv förändras för gott. En mystisk medaljong får tillvaron att förändras på de mest märkliga sätt.

Tomtarna lyser med sin frånvaro i årets julkalender i radion. Manusförfattaren Jesper Lundqvist har i stället försökt kombinera äventyr och spänning med ett tema som anknyter till mångkultur och sagohistoria. I hans berättelse trängs kinesiska regndrakar med den grekiska antikens cykloper och Egyptens sfinxer.

- Sveriges Radio ville att årets kalender på något sätt skulle handla om olika kulturer och då är kanske det första man tänker på socialrealism - men jag ville göra något annat. Jag ville skriva om myter, sagor och dikter, säger Jesper Lundqvist.

En kalender i radion bygger mycket på ljud och fantasieggande ljudeffekter. Jesper Lundqvist har fått hjälp med att skapa sin magiska värld av musikern och ljuddesignern Henrik Andersson. Myran spelas av tioåriga Hanna Svedin och hennes kaxige kompis Anansi görs av jämnårige Reza Rahimi. Myrans ständigt kaffedrickande pappa Gunnar spelas av Lennart Jähkel.

- Gunnar är lite tråkig, han sitter mest och dricker kaffe och surar. Hans fru har lämnat honom och han bryr sig inte så mycket om sin dotter - men det blir lite ändring på det så småningom, konstaterar Lennart Jähkel som tycker att det är roligt att återvända till radion efter en tids frånvaro.

Hanna Svedin och Reza Rahimi är också entusiastiska när de pratar om julkalendern. "Den mytiska medaljongen" är ett spännande äventyr för barn, säger de, och berättar att deras insats redan väckt viss uppmärksamhet i skolan.

- Klasskompisarna tycker att det är roligt att jag är med och vill gärna lyssna, säger Hanna Svedin och Reza Rahimi fortsätter snabbt:

- Och vill veta slutet!

Årets illustratör Lisa Rydberg har tecknat en julkalender som myllrar av naivistiskt gestaltade figurer och miljöer. Här har kommunbiblioteket i Ödebygd förvandlats till en riddarborg samtidigt som en pyramid växt upp mitt i byn. För de barn som inte nöjer sig med radioberättelsen, som sänds tre gånger om dagen, finns det mer material att ta del av på radions webbsajt. Förra året hade den 130 000 besök under december månad - ett tecken på att julkalendern är uppskattad av de unga lyssnarna.

Manusförfattaren Jesper Lundqvist gillar julkalendern som företeelse - men har mest gamla tv-kalendrar som favoriter. "Teskedsgumman", "Trolltider" och, självklart, "Stjärnhuset" med Johannes Brost och Sif Ruud är några av hans förebilder. Det är inte nödvändigt att en julkalender är fullproppad med jultomtar, granar och julprydnader, menar han.

- Jag gillar berättarformen: att det är nedräkning. En julkalender har en tydlig början och ett tydligt slut. Bara berättarformen i sig skapar julstämning. Det här är ett äventyr som sakta tuggar ner mot jul, säger han. (PM)

Mer läsning

Annons