Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ränderna går aldrig ur

Annons
Samlingsalbumet "Med betoning på ljus", Electric Banana Band-musikalen "Livet i regnskogen" och Melodifestivalen nästa vår. Janne Schaffer har inga planer på att lägga gitarren på hyllan. Med tålamod och envishet löser man mycket.


- Jag har ju gått i Björn & Bennys skola. Inspelningarna med dem var så fyllda av energi och känslan av att aldrig ge upp, det har präglat mig, säger Janne Schaffer.

Tidigare i höst fyllde gitarristen 60 år. Några tecken på sänkt tempo syns inte till. Ena dagen står han på scen som zebra i Electric Banana Band framför tusentals fans i Globen, andra dagen blir det finstämda toner i någon kyrka. Janne Schaffer trivs med växelbruket. När det blev känt att Electric Banana Band skulle tävla i nästa års Melodifestival (delfinalen i Leksand den 18 februari) fick han frågor om uppdraget togs med en klackspark.

- Vi tar allt på allvar. Låten "Kameleont" är resultatet av oerhört mycket jobb. Melodifestivalen är ett fantastiskt underhållningsprogram. Få program samlar hela svenska folket på det viset, det är som "Hylands hörna" förr.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?

- Lasse Åberg uttryckte det bra när han sa att "det ska bli intressant att se det inifrån, det tillhör avdelningen folklivsforskning". Kommer vi till final är det fantastiskt. Magnus Bäcklund är en jättebra sångare, Simone Moreno och Linda Bengtzing blir också farliga, säger Janne Schaffer.

Han sitter i en lite märklig sits i sammanhanget eftersom hans gitarr hörs på ett legendariskt bidrag, Abbas "Waterloo". Efter 35 år i branschen är det få saker Janne Schaffer lämnat oprövade. Förra året kom samlingsalbumet "Överblick" som visade upp gitarristen i svängningarna mellan det rockiga och det lugna. Till den nya plattan "Med betoning på ljus" ville han visa upp sin mer meditativa sida.

- Jag tror att folk har behov av det. Jag har det i alla fall. Man kommer in i en avspänd stämning, säger Janne Schaffer.

Spröda tolkningar av klassiker som Ted Gärdestads "Jag vill ha en egen måne" och Taubes "Så skimrande var aldrig havet" blandas med egna kompositioner som "Happy feet" och "Rebeckas dröm". Den gamle parhästen, flöjtisten Björn J:son Lindh, finns med på flera låtar.

- Från början var tanken att jag och han skulle ha spelat in en skiva, men det rann ut i sanden.

Det är inte så mycket annat som gör det. Nästa höst ska Electic Banana Bands musikal "Livet i regnskogen" ha premiär. Janne Schaffer och Lasse Åberg är i full gång med texter och musik till en historia med klar miljöpolitisk inriktning.

- Sedan stoppar jag väl in lite konserter här och där när det finns tid, säger Janne Schaffer och ler. (PM)


Faktaruta

Namn: Janne (Jan Erik Tage) Schaffer.

Yrke: Musiker och låtskrivare.

Ålder: 60 år.

Bor: Bromma i Stockholm.

I cd-spelaren: Har precis fått ett signerat exemplar av Deep Purples "Rapture of the deep".

Senast lästa bok: "Jag skrev ett kapitel i boken om Ted Gärdestad och läste den".

Senast sedda film: "Jag har varit dålig på det den senaste tiden, men vill gärna se 'Kalle och chokladfabriken'".

Aktuell med: Samlingsalbumet "Med betoning på ljus" släpptes den 23 november. I december sänder SVT dokumentären "En offentlig musikdoldis" där Schaffer porträtteras. Nästa år tävlar Electric Banana Band i Melodifestivalen.

Mer läsning

Annons