Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rastlösa riffare rockar riket runt

Annons
Det har gått 17 år sedan fyra pojkar från Nässjö bestämde sig för att bli rockstjärnor. Fem plattor senare följda av ett konstant turnerande har Backyard Babies fortfarande inte tappat sugen.

- Vi sitter som på nålar nu, vi vill ut och turnera - inte prata om nya skivan, säger gitarristen Dregen.


Det är ingen myt att rutinerade artister tycker att det är rätt trist att ge intervjuer. Att prata om den nya skivan i flera dagar i sträck skulle förmodligen trötta ut den tålmodigaste av rockstjärnor. Backyard Babies är inget undantag i det avseendet. Men att se en skivinspelning som ett nödvändigt ont för att få turnera torde ändå vara rätt unikt. Men så har de också drömt om rockstjärnelivet sedan barnsben.

- Vad fan ska vi annars göra? Det är ju det här vi kan. Vi har aldrig ens haft ett riktigt jobb. Redan när vi var små i Nässjö och kollade på "Headbangers ball" på MTV så bestämde vi oss för att det var det här vi ville syssla med, säger sångaren Nicke Borg.

Han och Dregen gör inget för att dölja att de räknar minuterna tills de får ge sig ut på vägarna igen. Först ska dock nya skivan "People like people like people like us" säljas in. Men även om rastlösheten är total märks det att de är stolta över plattan. De berättar att de hade en helt annan approach till den än till tidigare skivor.

- Direkt när vi avslutade turnén efter förra skivan så satte vi oss ned och skrev låtarna. Man är alltid som bäst när man är mitt uppe i en turné. Man har ett flås som saknas om man tar en paus på ett halvår innan man börjar med nästa skiva, säger Nicke Borg.

Till skillnad från tidigare struntade de i att jobba med en stor producent i någon cool studio i Los Angeles. I stället valde de att gå in i en mörk källare i Stockholm med gamle kompisen Nicke Andersson från Hellacopters. Resultatet av samarbetet blev ett mer direkt Backyard Babies - med rakare låtar och ett mer okomplicerat sound.

- Nicke är ju en nära vän och har alltid gillat oss. Men han har också jämt haft en massa åsikter och sagt att vi borde ha gjort si i stället för så. Så det kändes naturligt att jobba med honom.

Dessutom har han inget tålamod och är extremt rastlös. "Nu sitter det", sa han hela tiden. Det gjorde att vi fick ett punkigare sound, fast inte som sådan där köttig amerikansk k-rock-semperpunk så klart, säger Dregen.

Många av Backyard Babies fans var inte ens födda när bandet bildades 1989. Men trots det fortsätter de att vara rockarnas främsta trendsättare. De fyller 33 år i år och får ofta frågor om deras bäst föredatum inte är på väg att gå ut. Men enligt Dregen och Nicke Borg är det bara i Sverige man resonerar på det sättet. Och att även om de hela tiden får nya fans så åldras deras gamla tillsammans med dem.

- Det är därför den här skivan är så viktig för oss. Vi har fått lite av en pojkbandsstämpel och att image är så jävla viktigt för oss. Men det är det inte. Jag tycker att den här skivan visar att vi är bättre än någonsin och att vi kommer att fortsätta länge till, säger Dregen.

- Jag är stolt över att vi har hållit på så länge. 17 år, det är inte klokt egentligen. Vi har nästan inspirerat två generationer av kids. Och jag tycker det är så skönt när man tittar på våra kompisar i Entombed, Soundtrack of Our Lives och Hellacopters. De fortsätter också att rocka, säger Nicke Borg.

I skrivande stund är det bara en dryg vecka tills Backyard Babies ger sig ut på ännu en turné. Kalendern är fullspäckad till i slutet av juni och ännu en vända med klassiskt rock & roll-liv väntar. Men även tiden på turné enligt dem själva till 90 procent består av att vara full eller bakis, är själva resandet en stor del av nöjet.

- Vi gör en hel del annat på turnén också. Vi har till exempel besökt varenda vattenpark i hela Europa tror jag. Vi hade också ett zoo-race på någon turné. Dessutom blir man smartare av att resa, av allt intryck och perspektiv man får. När jag får barnbarn en dag så vill jag kunna sitta med kartan och barnet i knät och peka på Nya Zeeland och säga: "där har farfar spelat". Det tycker jag vore coolt, säger Dregen.

"People like people like people like us" släpps den 12 april. (PM)

Mer läsning

Annons