Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redaktören reflekterar

/

Annons

• Norrlandsspegeln.

Var det fysiska Norrlandsfönstret finns (eller fanns) eller sitter (eller satt) är ett mysterium som (vi) fotbollsfantaster i Sundsvall älskar att grubbla över och diskutera (och tjafsa om).

Särskilt nu i höst när det är 50 år sedan GIF Sundsvall öppnade det mytomspunna Norrlandsfönstret mot allsvenskan", som Putte Kock sa i Aktuellt-inslaget där spelarna hoppade ut genom ett öppnat fönster, en efter en.

I dag vet vi mer, till exempel exakt vilken sorts mikrofon Putte Kock använde, i vilken ordning spelarna hoppade ut genom fönstret och så vidare - men vilket fönster det var är fortfarande höljt i dunkel:

• En (numera) fönsterlös vägg i Sporthallen? 

• Ett fortfarande existerande fönster mot Fabriksgatan (nuvarande Universitetsallén)?

• Ett fönster i holken, det vill säga läktarbyggnaden där GIF Sundsvall hade omklädningsrum förr i tiden?

Ingen kommer närmare sanningen än Radiosportens Christer Jonasson i Sundsvall, som lyckades rädda en fönsterram från GIF Sundsvalls omklädningsrum i den gamla holken i hallen.

Numera sitter den gamla träramen i hallen hemma hos familjen Jonasson.

Han har satt en spegel i ramen och ger oss alltså ett nytt begrepp:

Norrlandsspegeln!

• Schack.

När det här skrivs skulle redaktören suttit grubblande över en schackbräda på kulturmagasinet i Sundsvall och försökt klura ut vad Sundsvalls Tidnings populärkulturkrönikör Håkan Norberg tänkte när han gjorde DET draget (och ja: DET ska vara med skrivet VERSALER med hänvisning till krönikan på sidan härintill…) men vi flyttade på matchen för att följa NRK:s sändning av VM-matchen Carlsen-Anand på SVT Play.

• 1-1. 

Montenegro-Sverige, 1–1. Vi deppade. Krönikörerna sågade. Zlatan for hem.

Och ändå: Sverige är obesegrat och ligger tvåa i kvalgrupp G.

Det som hände var ju faktiskt det vi alla hoppas på, drömmer om och till och med lever för (i vissa fall eller under vissa omständigheter): det oväntade, det överraskande, det oförutsägbara.

0–1.

Resultatet när Sverige mötte Frankrike, som fick olyckskorpar att börja kraxa:

Det förstod man ju! Vad var det jag sa! Vi har inte i EM att göra! De är inte bättre! (förlorar Sverige kan vi lätt förvandlas till de)

Björn Brånfelt

Mer läsning

Annons