Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redaktören reflekterar

/

Annons

”GENTLEMEN”

Det finns ett par scener i film­en som skulle kunna göra den aktuell som julfilm (på listan härintill alltså) men alltså, eller, nä…naturligtvis inte.

Men det är ändå en sekvens som skulle kunna bli klassisk, Klas och Henry Morgan vid en präktig julgran i en luguber parad- våning på Hornsgatan i Stockholm, på julafton, då de kommit överens om att inte köpa julklappar…

Den där lägenheten på Hornsgatan, den gamla före detta paradvåningen, är fantastiskt återskapad från Klas Östergrens roman.

Många scener i den två och en halv timme långa film­en är också nästan exakt som man föreställt sig dem.

Jag såg ”Gentlemen” på en eftermiddagsvisning på Filmstaden i Sundsvall, och har i skrivande stund inte riktigt hunnit samla mig till något som liknar en recension. Men.

Har man läst Klas Östergrens roman måste man faktiskt gå och se filmen. Och har man inte läst romanen måste man ju bara se filmen som bygger på den där bok­en alla säger att de läst och pratar om nu när den blivit film.

”Gentlemen”, filmen och romanen, är vad vi kommer prata om vid middagsbord och liknande i vinter.

MFF

Vi höll förstås på MFF och chansen att spela vidare i Europa men många av oss gav upp efter första halvlek, 0-1-underläge, och missade rysaren när Emil Forsberg och co kvitterade x 2 och så när fällde storlaget Olympiakos, på deras hemma-plan. Malmö FF var sex ödesdigra minuter från en skräll. Olympiakos gjorde 3-2 på en hörna (som kanske var tveksam men det spelar ingen roll) och avslutade alltihop med att sätta 4-2 på extratid. Nästa år? Vi håller nog på MFF då också.

TIK

Äntligen. Nu vänder det?

GIF

Vad händer? Bläddra fram ett par sidor till sporten.

Mer läsning

Annons