Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Refreshmentsvågar utmanaCarlola

Annons
Det var bättre förr, eller ...?
Jo, åtminstone i ett avseende. Det handlar om julmusiken. Numera är ett julalbum med dansband något ganska ovanligt. Jag kan förstå det för genom åren har dansbanden vänt ut och in på julrepertoaren i sån utsträckning att det helt enkelt inte finns mer att spela in. Vill du ha ett dansbandsalbum med julprofil går det alldeles utmärkt att köpa ett som spelades in på 80- eller 90-talet. Klassikerna som Thorleifs, Vikingarna, Lasse Stefanz, Kicki Danielsson och många andra gjorde då håller hur bra som helst än i dag. I dag kan du dessutom köpa dem till lågpris. Traditionellt, minnesrikt och lättlyssnat.
Om marknaden för julmusik krympt för dansbanden så verkar den närmast omättlig för solisterna. Carola susade som väntat upp på försäljningslistorna med sitt andra Betlehem-album. Det gick på nolltid och hon lär stärka positionen under sin julturné som ju gästade Örnsköldsvik i förra veckan. Ett minne för livet, säger folk jag talat med. Vi får se om några fler julalbum orkar upp på försäljningslistorna eller om Carolas suger köplusten ur kunderna på konkurrenternas bekostnad.
Förra året hittade jag nämligen många starka svenska julalbum men tycker att det ser tunnare ut i år. Kanske producenterna raskt räknade ut att det kanske inte var så vettigt att julproducera sina artister när Carolagänget aviserade sin storsatsning Jag tror det. För det är ju så att när Carola får snurr på apparaten göre sig ingen annan besvär. Hon gödslar radio, tv och tidningar med intervjuer. Aldrig är hon så lättillgänglig som då.
Ett gäng som vågade var i alla fall gossarna bakom The Refreshments, för svängig rak rock\'n\'roll med lite Christmas och Santa i texterna tycker vi stela svenskar om. Det var ingen chansning bakom det beslutet som på något sätt blir en ytterlighet till Carola och därmed det givna alternativet. Självklart kommer listplatsen som ett brev på posten så hon får trots allt inte härja ostörd. Ombyte förnöjer.
Hur ser det ut internationellt då? Ja, jag har privilegiet att få glädjas åt några utländska julalbum med alldeles speciell utstrålning. Största överraskningen var att Canned Heat, det gamla sköna bluesgänget (ni minns väl On the road again), plötsligt dyker upp med ett julalbum på den svenska marknaden.
Det är inte första gången dom är i julbranschen. Premiären skedde genombrottsåret 1968 och nu har gruppen samlats till en riktig minneskavalkad där även gamla samarbetspartners som The Chipmunks (dom tjattrande ekorrarna ni vet) är med på ett hörn. En annorlunda julplatta, perfekt för er som efterlyser lite bluesigare toner.
Jag puffar även gärna för den mer traditionella Josh Grobans Noel. En skönsjungande herre som får adventsljusen att skimra lite extra och tagit sig upp på självaste USA-listan. Här är det julstämning så det räcker och blir över. En skön tenor, London Symphony Orchestra och en alldeles underbar kör. Nu är vi tillbaka i den traditionella repertoaren. Riktigt stämningsfullt och mycket rogivande. Som ett julalbum ska vara.
Det där var bara en liten lätt skrapning på ytan. Letar du i skivbutiken hittar du säkert en massa annat som passar. I dessa tider brukar handlarna plocka fram det mesta i julväg. Frågan är bara vad som är det bästa. Det bestämmer du själv.

Mer läsning

Annons