Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renée Nyberg kan vinna nya tv-priset Kristallen

Annons
"Dolce Vitas" Emma Andersson, dokumentären "Könskriget" och Guldbaggebelönade "Fyra nyanser av brunt" kan alla bli Kristallen-vinnare i höst. De och många andra har nominerats till det nya tv-priset som delas ut den 12 september.


På torsdagen avslöjades de nominerade till de svenska tv-kanalernas eget nyinstiftade tv-pris Kristallen. Galan direktsänds i SVT1 den 12 september. Priser kommer då att delas ut till bland annat Årets underhållningsprogram, Årets barnprogram och Årets magasinsprogram. "Expedition: Robinson" , "Paradise hotel" och "Riket" finns med bland de nominerade till Årets reality/dokusåpaprogram, medan Guldbaggebelönade "Fyra nyanser av brunt" och hyllade "Saltön" är några som tävlar om titeln Årets dramaprogram. I Årets underhållning är tittarsuccéer som "Melodifestivalen", "Så ska det låta" och Filip Hammars och Fredrik Wikingssons "High Chaparall" nominerade. Duons humorprogram "100 höjdare!" tävlar också tillsammans med fyra andra program i kategorin Årets humorprogram. Men Wikingsson och Hammar är inte helt tillfreds med att "High Chaparall" tävlar i kategorin underhållning.

- Underhållning är ett brett begrepp - vi är nominerade tillsammans med "Så ska det låta" och "Melodfestivalen" och vi är så diametralt olika program, säger Fredrik Wikingsson och får medhåll av kollegan Filip Hammar.

- Om det är något pris vi borde ha haft en chans att få hade det ju varit "Årets förnyare". Att tävla med "Tv-huset" är ju som att tävla med tv från 1975.

I kategorin årets fakta/nyhetsprogram är SVT:s "Rapport" och TV3:s "Insider" med bland de nominerade. "Skotten i Knutby" och den hett omdebatterade "Könskriget" tävlar om att utnämnas till Årets dokumentär tillsammans med ytterligare tre program.

Vinnaren i respektive genrekategori utses av en jury. Men även tittarna får en chans att säga sitt i de fyra kategorierna Årets programledare - kvinna, Årets programledare - man, Årets programledare nyheter/sport och Årets program -tittarnas pris. Renée Nyberg är tillsammans med kanalkollegan Linda Isacsson, Emma Andersson från Kanal 5 och Kattis Ahlström på SVT nominerad i kategorin Årets programledare - kvinna.

- Det är roligt såklart. Jättekul och hedrande. För tv-publiken tror jag att det kommer att innebära att kvaliteten generellt höjs. För oss som jobbar i produktionsbolagsbranschen kommer det att bli ett prestigefyllt pris där man lägger lite extra kraft, säger hon.

Renée Nyberg tror framför allt att priset kommer att fungera som uppmuntran för alla som jobbar med tv.

- Många som jobbar med tv och i produktionsbolagsvärlden sliter väldigt hårt. Många jobbar jättemycket, de jobbar gratis och dygnet runt och brinner för mediet.

Den tv-sända galan ska produceras av produktionsbolaget Meter och programledarna är utsedda. Stiftelsen avslöjar dock än så länge inget om vare sig programmets upplägg eller vilka programledarna blir. Detaljerna kommer att tillkännages inom några veckor. (PM)


Fakta Kristallen:

Vad: Ett svenskt tv-pris som årligen delas ut till svenska produktioner på de svenska tv-kanalerna.

Hur: Priset delas ut av Stiftelsen Det Svenska Tevepriset som grundats av SVT, TV3, TV4, Kanal 5 och Sveriges tv-producenter. En hemlig jury bestående av branschfolk utser vinnaren i åtta genrebaserade kategorier (till exempel Årets underhållningsprogram, Årets barnprogram), medan tittarna röstar fram vinnarna i fyra tittarkategorier (till exempel Årets programledare och Årets program). Där har de fyra stora kanalerna nominerat varsin kandidat. Det delas också ut pris i två specialkategorier, Årets förnyare och Life Time Achievement-priset. Där utser stiftelsen vinnarna.

---

Nominerade till Kristallen 2005:

Årets underhållningsprogram:

"High Chaparall" Kanal 5, "Idol 2004" TV4, "Melodifestivalen" SVT, "Så ska det låta" SVT, "TV-huset" SVT.

Årets reality/dokusåpaprogram:

"Expedition: Robinson" TV3, "Paradise hotel" TV4, "Melkers krogakut" TV4, "Riket" SVT, "Wild kids" SVT.

Årets dramaprogram:

"Fyra nyanser av brunt" SVT, "Graven" SVT, "Saltön" SVT, "Om Stig Petrés hemlighet" SVT.

Årets humorprogram:

"Rallarsving" ZTV, "100 höjdare!" Kanal 5, "Parlamentet" TV4, "Hey Baberiba" TV4, "Ulveson & Herngren" SVT.

Årets barnprogram:

"Grynets megashow" SVT, "Hjärnkontoret" SVT, "Livet enligt Rosa" SVT, "Raggadish" SVT, "REA" SVT.

Årets magasinsprogram:

"Roomservice" Kanal 5, "Bygglov" TV4, "Antikrundan" SVT, "Toppform" SVT, "Kobra" SVT.

Årets fakta/nyhetsprogram:

"Insider" TV3, "O som i Ortmark" TV8, "Uppdrag granskning" SVT, "Plus" SVT, "Rapport" SVT.

Årets dokumentärprogram:

"Lite stryk får dom tåla" TV4, "Skotten i Knutby" TV4, "Prostitution bakom slöjan" SVT, "Könskriget" SVT, "Livräddarna" SVT.

Årets programledare - man:

Hasse Aro TV3, Martin Timell TV4, Adam Alsing Kanal 5, Jonas Leksell SVT.

Årets programledare - kvinna:

Renée Nyberg TV3, Linda Isacsson TV4, Emma Andersson Kanal 5, Kattis Ahlström SVT.

Årets programledare nyheter/sport:

Claes Runheim TV3, Bengt Magnusson TV4, Tommy Åström Kanal 5, Peter Jihde SVT.

Årets prgram - tittarnas pris:

"Efterlyst" TV3, "Parlamentet" TV4, "Roomservice" Kanal5, "Livräddarna" SVT.

Mer läsning

Annons