Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Repetitioner" kan få europeiskt filmpris

Annons
Den svenska filmen "Repetitioner" är med och tävlar om dokumentärfilmpriset Prix Arte på Europeiska filmgalan i Berlin den 3 december. Filmaren Michal Leszczylowski spelade in filmen under repetitionerna av Lars Noréns omdiskuterade uppsättning "7:3" för sju år sedan. Filmarbetet avbröts tvärt när en av de inblandade, Tony Olsson, greps och dömdes för polismorden i Malexander.

"Repetitioner" tävlar om Prix Arte med tio andra dokumentärer, bland annat dansken Jeppe Röndes film "Swenkas", som är en dansk-svensk samproduktion. "Swenkas" handlar om en grupp sydafrikanska män som har börjat klä sig flott för att vara ett föredöme i det nya Sydafrika.

"Repetitioner" visades aldrig som planerat i Sveriges Television på grund av sitt känsliga ämne. Som biofilm har den däremot redan skördat flera framgångar och har visats på en rad internationella filmfestivaler. I april vann den juryns stora pris på en dokumentärfilmfestival i Sao Paolo. "Repetitioner" har också chans att vinna pris i dokumentärklassen på tv- och radiofestivalen Prix Europa. Vinnarna där avslöjas på lördag, den 22 oktober. (PM)

Mer läsning

Annons