Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Repig andrasortering till Sundsvall

Martin Scorseses flerfaldigt Oscarsbelönade Aviator finns på repertoaren sedan en tid tillbaka, liksom Vera Drake i regi av Mike Leigh. Och för ett par veckor sedan hade supermysiga Sideways av Alexander Payne, som vann pris för bästa manus vid Oscarsgalan, Sverigepremiär.

Annons
Martin Scorseses flerfaldigt Oscarsbelönade Aviator finns på repertoaren sedan
en tid tillbaka, liksom Vera Drake i regi av Mike Leigh. Och för ett par veckor
sedan hade supermysiga Sideways av Alexander Payne, som vann pris för bästa manus vid Oscarsgalan, Sverigepremiär. Förra årets bästa icke engelskspråkiga film enligt Oscarsjuryn, Alejandro Amenábars Gråta med ett leende, gick upp samtidigt.

Men vänta nu. Det här gäller inte Sundsvall. För knappt två veckor sedan tilldelades vi istället Maskens återkomst, Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv och Saw av SF Bios programkontor i Stockholm. De två första är familjefilmer och Saw är en formöverlastad skräckthriller för högstadiepublik.

Är Sundsvall verkligen en så smal filmmarknad? Är det bara mammor, pappor och barn respektive blodtörstiga tonåringar som går på bio här? Eller vad menar SF Bio med sin programsättning?

De bredaste av filmer kommer inte hit, som Aviator med Leonardo Titanic DiCaprio och Cate Oscarsvinnaren Blanchett i huvudrollerna. Inte heller får vi se de lite smalare filmerna, som Sideways eller Gråta med ett leende.

De två sistnämnda kan vi förutsätta kommer till Draken så småningom och Aviator kommer nog hit den också, nu när den vunnit en hel del vid Oscarsgalan. Då sätter nämligen den stora marknadsföringskampanjen igång, med guldstatyetter överallt, och då kanske till och med publiken i Sundsvall förstår att den kan vara något att se.

Hur som helst, vi får ju i alla fall se filmerna, säger kanske någon. Men det trista är att när (om) de kommer till Sundsvall är de både repiga och dammiga efter åtskilliga resor genom projektorer på andra biografer. En filmens andrasortering.

Så här efter Oscarsgalan blir möjligen fler kopior av de vinnande filmerna tillängliga. Men vilka skickas till biograferna i småstäderna när de nyss uppmärksammade Oscarsvinnarna samtidigt ska fortsätta att visas i storstäderna de nya och fräscha eller de gamla och slitna?

Hur ser då premiärerna ut den här veckan, salong Draken undantagen? Vi får påfyllning för Saw-publiken i form av den ockulta thrillern Constantine, med Rachel Weisz och Keanu Reeves i huvudrollerna. Vi får däremot inte den grekiska En smak av livet och inte (såklart) Sandrew-filmen Kinsey.

Värt att notera är att SF Bio väljer bort den övernaturliga Birth med Nicole Kidman i huvudrollen. Kanske finns det ett tak för ockulta rysare även i Sundsvall. Varje film i den här genren ska dock av någon anledning bestämt visas på landsorten, så jag gissar att vi har den här om några veckor. Om nu inte regissören bakom Sexy beast, Jonathan Glazer, anses vara lite för svår och smal. Britney Spears gamla videoregissör Francis Lawrence, tillika mannen bakom Constantine, passar månne Sundsvall bättre.

Mer läsning

Annons