Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resa i mammas spår kan få Augustpris

Annons
"Ninas resa" Augustnomineras som bok samma vecka som den har premiär som film. Att det blivit två berättelser om Nina Einhorns kamp för livet under Förintelsen är en stor seger för dottern Lena. Länge såg det ut som om det varken skulle bli film eller bok.


- Det känns fantastiskt att bli Augustnominerad. Det var ju aldrig ens meningen att det skulle bli en bok. Det var först tänkt att bli film. Men när det blev stopp och jag trodde att det var kört satte jag mig och skrev boken, säger Lena Einhorn.

Nina Einhorn - före detta läkare, gift med Jerzy Einhorn - fick diagnosen bröstcancer 1999. Då dök genast tanken att dokumentera hennes historia från andra världskriget upp hos dottern Lena.

- Hon hade berättat sin historia mängder av gånger för mig ända sedan jag var barn. När hon blev sjuk blev det plötsligt en självklarhet att spela in den, säger Lena Einhorn.

Modern berättade rakt och enkelt sin historia om hur hon som tonåring tillsammans med sin judiska familj kämpar för att undvika att bli deporterad till nazisternas förintelseläger. Steg för steg blir förföljelserna värre, vänner och släktingar förs i väg från ghettot i Warszawa och de träffas aldrig mer igen.

I över ett år satt Lena Einhorn med den inspelade intervjun och undrade hur hon skulle använda den. Eftersom det var en så personlig historia fungerade den inte som en vanlig dokumentär med filmer från ghettot, och hennes mamma hade inte längre några bilder på familjen kvar. Till slut kom hon fram till en unik lösning. En spelfilm där polska skådespelare gestaltar moderns berättelse, samtidigt som hon då och då klipps in. Med hjälp av den svensk-polska producenten Kaska Krosny drog Lena Einhorn i gång projektet. Men när det kom till finansieringen blev det stopp. Först en gång, sedan ytterligare en gång trots en kraftigt sänkt budget.

-- Jag var alldeles förtvivlad och visste inte vad jag skulle göra. Det här ett slags hedersgrej mot min mamma, som inte levde längre.

Lena Einhorn bestämde sig för att skriva en bok i stället. Hon hade tidigare gjort en rad dokumentärer, en av dem "Handelsresande i liv" blev också bok. Lena Einhorn hade svårt att hitta fram till den rätta formen för berättelsen även i bokform.

- Precis som filmen har den ett ovanligt format; en berättelse med två röster där mamma står för berättelsen och jag lägger lapptäcket och kompletterar med mina kunskaper och iakttagelser.

Halvägs klar med boken fick filmprojktet oväntat klartecken. Det var bara att lämna boken och åka till Polen för inspelningen.

- Men jag hade blivit så förälskad i bokprojektet att jag avslutade det när jag var klar med filmen. Boken kom i våras och har blivit en såpass stor framgång att den gett Lena Einhorn den inkomst hon offrade för att förverkliga filmprojektet. (PM)

Mer läsning

Annons