Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Retrospel har blivit samlarobjekt

/
  • Retrospelen stiger i värde och handeln på internet är idag omfattande. I Stockholm är det butiken Tv-spelsbörsen som är den ledande detaljhandlaren.

Fick du en Game & Watch som du inte ville ha i julklapp när du var liten? Kanske ligger den kvar i en oöppnad förpackning på vinden? Rota i så fall fram den; du kan nämligen tjäna en hacka.

Annons
Att tv-spel har blivit big business är ingen nyhet. Men nu har några av de tidigaste spelen och enheterna också fått ett värde. På internet handlas det friskt med gamla tv-spelsprylar, både med själva spelen och konsollerna. Josef Schreider från Stockholm har jobbat med att sälja tv-spel i 14 år. Tidigare ägde och drev han butiken Tv-spelsbörsen i Stockholm men numera jobbar han via nätet med att sälja både nya och gamla spel.
Han är själv en hängiven samlare. Men han spelar sällan på dem.
Främst sysslar jag med gamla Game & Watch-spel. Jag har förmodligen Sveriges största samling Jag har 59 av de 60 som finns och saknar bara Mickey mouse till Game & Watch Panorama.
Han har hittat en försäljare i England som säljer ett sådant för 1250 pund (16 687 kronor) men han ska försöka få ned priset till 1000 pund (13 249 kronor.
När jag har fått tag på det kommer jag att vara nöjd ett tag. Sedan hittar man andra vinklar att samla ifrån. Varje spel har ju kommit ut i olika länder och med olika typer av boxar så det finns alltid något nytt man vill ha, fortsätter han.
Handeln med retrospel har ökat lavinartat de senaste åren. Men det är långt ifrån allt som är värt pengar. Tvärtemot vad många tror betingar inte spel till gamla Sega- och Nintendokonsoller särskilt höga summor.
Det finns vissa titlar till NES som är värda lite grand eftersom de kom så pass sent under konsollens livslängd. Som Lion king till exempel. När det gäller Segas 8-bitarspel så är det de spel som bara kom ut i Brasilien. Till Super Nintendo finns de svenska utgåvorna av Secret of mana och Final fantasy.
Viktigt för att spelet och konsollerna ska vara värda något är att de ligger kvar i sina originalförpackningar och att dessa är i perfekt skick.
- Många tror att deras spel är i fint skick. \"Jag har ju bara spelat det tre gånger\", säger de. Men varför ser förpackningen ut som om de har suttit på den då? Folk går till och med runt till gamla leksakshandlare för att se om det finns några exemplar som aldrig såldes, säger Josef Schreider.
Att ett spel är gammalt är ingen garanti för att det är värt pengar. Till exempel står de gamla Pongspelen och liknande inte särskilt högt i kurs. Josef Schreider säger att det generellt är spel som aldrig blev någon större succé när de släpptes, som är värda något i dag. Anledningen är att det finns så få exemplar av dem.
Många av dagens skitspel kommer säkert att bli värda pengar i framtiden. Jag brukar spara på spel från usla utgivare av just den anledningen. Men även fina exemplar av ICO, Star ocean eller Dark chronicle kommer att vara värda pengar i framtiden eftersom det är så bra spel. (PM)

Mer läsning

Annons