Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rheborg om självförtroendet

/
  • Johan Rheborg kommer med sin stand up-föreställning till Sundsvall den 3 oktober.

Komikern Johan Rheborg har brottats med dåligt självförtroende hela livet.
Det har han byggt en hyllad stand up-föreställning utifrån och den 3 oktober kommer den till Sundsvall.

Annons

Johan Rheborg slog igenom för den breda massan som Percy Nilegård i Killinggängets tv-program "Nilecity 105,6". Sedan har vi sett honom i andra humorsammanhang och som skådespelare.

Rheborg är inte utbildad skådespelare utan har en juristutbildning och arbetade inom reklambranschen innan han blev komiker.

Johan Rheborg har stått på standup-scener sedan 2006 och gav sig i våras ut på en turné med sin stand up-show. Den 3 oktober kommer den till Sundsvall och Tonhallen.

– Jag började skriva på den i vintras och bygger lite på stand up jag har kört förut. Nu har jag utvecklat det till en föreställning. Den handlar om min uppväxt och mitt dåliga självförtroende, säger Johan Rheborg.

Trots att han har en lyckad karriär med Fabror Barbro och Fredrik Schiller i "Solsidan" i cv:t och prisade "Alla är fotografer" i bagaget är hans uppfattning om sig själv att han är en blyg person.

– Den allmänna bilden är tvärtom, men tidigt i karriären var det hämmande och kunde bli förlamande.

Idén till föreställning tog avstamp hans föräldrars bortgång i kombination med att han fyllde 50 år.

– När föräldrarna dör åker man upp ett pinnhål. Man blir ofrivilligt vuxen och det var stort för mig. Det handlar inte om självömkan utan snarare att jag försöker berätta något.

Johan Rheborg har gjort föreställningen helt själv och har inte tagit in någon regissör.

– Jag ville berätta själv, men det blev ett problem inför premiären. Men det har gått bra. Jag märkte att när jag körde den att den funkade.

Han kommer att berätta om sina karaktärer som han blivit känd för, men de kommer inte att hamna i fokus under föreställningen.

– Jag berättar hur Percy kom till, men det blir ingen gubbparad. Jag brottas ständigt med att komma ur komfortzonen, annars blir det snabbt ointressant.

Johan Rheborg tycker om improvisation och att bli överraskad om han upplever humor själv, men när det kommer till stand up-showen följer han manus så gott han kan.

– Det har hänt några gånger att jag improviserat men jag försöker hålla mig till manus. Det blir så babbligt annars. Det är inte som på klubb.

Det är första gången han kommer till Sundsvall och gör ett längre framträdande.

– Jag har varit några gånger på kasinot med Norra Brunn, säger han.

Mer läsning

Annons