Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rhudin-priset till Birgitta Andersson

Annons
Det blir skådespelaren Birgitta Andersson som i år får åka till Munkfors i Värmland för att ta emot en måttsydd kostym. Det välskräddade plagget är beviset på att hon tilldelats årets Fridolf Rhudin-pris.

Hon får priset "för sin genuint glada framtoning" och för att "hon under lång tid roat svenska folket i Fridolf Rhudins anda med humor, värme och finess", heter det i Fridolf Rhudin-museets Vänners prismotivering.

- Man blir verkligen glad bara man ser Birgitta Andersson, hon skulle egentligen inte behöva göra så mycket mer, säger Owe Clapson som driver verksamheten vid Fridolf Rhudin-museet.

Birgitta Andersson kommer till Bondkomikerfesten i Munkfors den 16 juli för att ta emot priset. Att pristagaren får en kostym är en påminnelse om att Fridolf Rhudin arbetade som skräddare innan han blev bondkomiker. Birgitta Andersson har dock en möjlighet att välja en dräkt i samma tyg i stället.

Festivalen är en hyllning till Munkfors tre stora komiker: Fridolf Rhudin, Olle i Skratthult och imitatören Bosse Parnevik som alla växte upp på bruket.

- Olle i Skratthult emigrerade tidigt på 1900-talet till Amerika där han blev den absolut största underhållaren på svenska språket. På det svensk-amerikanska museet i Minneapolis kan man se hans bild på ett 15 kvadratmeter stort fotografi, säger Owe Clapson.

Tidigare pristagare är bland andra Hasse Alfredson, Martin Ljung, Gösta Ekman, Maria Lundqvist och Claes Eriksson. (PM)

Mer läsning

Annons