Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riket rivstartar med intriger och rävspel

Annons
Från polska Grodziec och medeltiden till Västerås och stormaktstiden. Det är dags för en ny säsong av SVT:s dokusåpa "Riket". 17 deltagare har förts till trakterna kring Tidö slott för att under ledning av spelledaren Stefan Sauk kämpa om vinstsumman på 400 000 kronor och ett halsband i guld.


Solen skiner på de 13 "Riket"-deltagarna i fattigstugan. De har precis hämtat sig från den kolmonoxidförgiftning som de drabbades av redan under den första natten. Ventilationen i stugan fungerade inte som den skulle när de fattiga skulle elda för att behålla värmen under den kalla natten. Flera personer fick föras till sjukhus efter kräkningar och yrsel. Men nu är de i full gång med att bygga en kyrka.

- Det var jävligt obehagligt, Alla bara föll ihop och jag kräktes en del. Först trodde jag att det var bakfylla eftersom vi hade druckit lite vin. Sedan fick vi åka till sjukhuset och där fick vi ligga med syrgas för att återställa värdena i kroppen, säger Robert Lixörn, 33 år från Huddinge.

De lever minst sagt spartanskt. Mat får de från naturen och vattnet är i bästa fall drickbart. De har en skål med granskott som de knaprar på oavbrutet. Men trots det, är det ingen av "de fattiga" som klagar; det är ju för utmaningen de har sökt till "Riket". Som den synskadade Jonas Andersson, som har fått tillverka sin egen blindkäpp. Han ser bara lite på vänster öga och säger att han i framtiden kommer att bli helt blind..

- Jag sökte till "Riket" för att se om jag som synskadad skulle klara av det. Och hittills har det gått bra, Men marken omkring stugan är lite svår eftersom det inte finns så många märken att orientera sig efter. Det återstår att se om jag har några fördelar att vara synskadad när det kommer till tävlingarna, säger han.

I årets upplaga av "Riket" får programmet ett högre tempo. SVT och produktionsbolaget Jarowski har lyssnat på kritiken från tittarna och jobbat hårt för att programmet ska bli ännu bättre. Producenten Joachim Brobeck säger att utmaningarna kommer att bli tuffare och innehålla fler moment än tidigare.

- Vi kommer även att bjuda på mer runt omkring. Till exempel blir det mycket mer information till tittarna, bland annat i form av historiska anekdoter. Sedan kommer även härskaren att ha mer makt, han kommer at bestämma allt i riket den här gången.

Den som inledningsvis valdes ut till härskare var 44-årige Jonas Bengtsson från Malmö. Han tar emot på slottet i bästa härskarstil med ett glas rödvin i handen. Han ser redan bekväm ut i rollen och domderar med alla närvarande. Just nu sitter han med trumfkortet på handen eftersom han är immun och den ende som kan påverka själva spelet.

- Jag trivs väldigt bra, syns inte det? Jag dricker vin hela dagarna och tänker njuta av det här livet. Jag älskar historia och att få bo i en sådan här miljö är ju fantastiskt. Och jag är inte rädd för att hamna i fattigstugan, det är en del av spelet, säger han.

De andra tre deltagarna på slottet är dock måttligt roade av Jonas Bengtssons ledarstil. Malin Westberg från Stockholm berättar att det redan börjar uppstå en schism mellan dem och härskaren. Och Sandra Hila-Krmic går ännu längre:

- Det enda jag tänker kämpa för nu är att få vara kvar så pass länge att jag får skicka Jonas till fattigstugan, säger hon.

Även om "Riket" fick ett lite svalt mottagande förra säsongen så har programmet blivit en stor försäljningssuccé utomlands. Frankrike är precis i slutfasen av inspelningarna av första säsongen och nu står Holland, Belgien och Italien på tur att göra sina versioner av "The empire" som programmet heter utomlands.

- Det är ett väldigt omtalat program internationellt. De som har sett "Riket" säger att det är den snyggaste doksåpan de sett. Just nu förhandlar vi även med Grekland och Spanien, säger Johannes Jensen, exekutiv producent på produktionsbolaget Jarowski.

Inspelningarna av "Riket" pågår mellan den 30 maj och den 9 juli och den nya omgången har premiär till hösten i SVT. (PM)

Mer läsning

Annons