Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riket spelas in på Tidö slott

Dokusåpan Riket flyttar hem till Sverige. Årets omgång av SVT:s historiesåpa ska spelas in på Tidö slott utanför Västerås. Den här gången utspelas programmet under den svenska stormaktstiden.

Annons
Vi valde inte Sverige - vi valde tid och slott. Vi har dammsugit hela Europa på slott, jag har själv tittat på ett 40-tal slott, så det har varit en jättelång process innan vi hamnade här, säger projektledaren Tora Heckscher. Men redan i den första omgången ville vi ju vara i Sverige, vi kunde bara inte hitta något lämpligt slott.
Att SVT har valt att fokusera på just 1600-talets Sverige beror delvis på att klasskillnaderna i samhället blev ännu tydligare då landet blev en stormakt. Även i Riket ska livet bli hårdare.
Stormaktstiden passar formatet extremt väl. Det var så fruktansvärt stora skillnader på den tiden. De rika levde i en sådan dekadens att det knappt går att föreställa sig, medan de fattiga hade fullt sjå att få mat i magen, säger Tora Heckscher.
Renässansslottet Tidö uppfördes 1625-1652 av Axel Oxenstierna. I dag har slottet en privat ägare.
Ni är inte oroliga för att det kommer att flockas nyfikna kring inspelningsplatsen?
Nej. Slottet ligger väldigt avlägset och har privata ägare. Det där var något man fick skydda sig lite grand mot i Polen och man kanske måste hålla efter lite grand här också, men det är nog inget stort problem. Folk brukar vara sjyssta när det är tv-inspelningar.
Eventuellt kommer SVT att ordna med öppet hus på Tidö slott under inspelningen för att stilla allmänhetens nyfikenhet. Programledare för Riket blir även denna säsong skådespelaren Stefan Sauk. Inspelningen av de tolv avsnitten börjar i slutet av maj och pågår in i juli månad. (PM)

Stefan Sauk framför Tidö slott.
Foto: Mark Earthy/SVT

Tidö slott.
Foto: Mark Earthy/SVT

Mer läsning

Annons