Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktiga filmälskare laddar visst ner

/

Annons
För ett par månader sedan läste jag en krönika i Dagens Nyheter. \"Riktiga filmälskare laddar inte ner\", hävdade krönikören.
Krönikören i fråga har uppenbarligen aldrig bott i Sundsvall.
Jag önskar att filmerna gick upp på bio här samtidigt som i USA. Jag önskar att de allra flesta bra filmer kom hit till Sundsvall. Men så är det inte. Vill du se Världarnas Krig så kan du sluta hänga utanför biografen nu. Den kommer nämligen inte hit. Om du däremot orkar åka fem mil till Härnösand kan du få ditt behov av alienattacker mättat.

Ja, jag är en FilmÄlskare. Och jag är otålig, det måste medges. Men vad ska jag göra när jag får höra tala om en film som låter intressant, följer den från idéstadiet, väntar tålmodigt medan den spelas in och klipps och efterarbetas och släpps i USA. Och sedan tar det nio månader innan den kommer hit till Sundsvall, även om den har premiär tidigare i Stockholm (här kan jag nämna Eternal sunshine of the spotless mind). När filmen väl kommer till den lokala biografen har den släppts på DVD i USA och jag har ägt den i flera månader. Jag brukade ladda ner, självklart gjorde jag det. Nu när det är olagligt vill jag inte det längre, utan nöjer mig med att gnälla och hoppas på förändring. Film är som en drog för mig. Jag vill att det ska vara lättare att se på film. Således laddade jag inte ner för att jag är snål, utan för att jag är otålig. Ta mina pengar, här, ge mig min film!

När nedladdning förbjöds gick övergången ganska smidigt för musikälskare. Det finns sajter för dem att få sin dos, att enkelt ladda ner pinfärska MP3-or samma sekund som de släpps. Men vad finns det för filmfantasterna? Långa bussresor till filmfestivaler och större städer, som vanligt.
Två ord: digital biograf. Enda lösningen. Billigare i längden, snabbare, inga jätterullar som ska skickas genom land och rike och framför allt kan filmerna gå överallt samtidigt. Det må vara dyrt att installera, men tänk vad snabbt man skulle gå med vinst.
Å andra sidan är vi sällsynt välsignade här i Sundsvall. Vilka andra småstäder kan skryta med att ha gänget på Draken som kämpar för att få hit filmer som vi skulle ha missat annars?

Och tack och lov så har äntligen både biograferna och filmbolaget fattat att vi vill se film på sommaren också. Länge var det så att filmbranschen dog lite på sommaren inga nya biopremiärer, få titlar som släpptes på video. Nu har det blivit ändring på det och i sommar har vi chansen att njuta av bland andra Batman begins, Liftarens guide till galaxen (jag har hört att den ska vara riktigt bra) och Wedding crashers. Dessutom kommer det mycket roligt på video värt att se, Finding Neverland, Closer och Masjävlar är tre personliga favoriter. En dag på stranden följs bäst upp av en bra film.
Vi ses i biomörkret!

Mer läsning

Annons