Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rob Thomas - pojken med guldskivorna

Annons
Det mesta han tar i blir till guld. Som låtskrivare och sångare i bandet Matchbox Twenty sålde Rob Thomas 25 miljoner skivor. Nu gör han solokarriär och singeln "Lonely no more" har banat väg för hans nya skiva.


Efter flera stora skivframgångar och långa turnéer tillsammans bestämde sig medlemmarna i amerikanska Matchbox Twenty för att det var dags för en paus. Trummisen Paul Doucette ville måla och skriva egna låtar och Rob Thomas kände att han ville hitta andra musikaliska sidor hos sig själv.

- När man kommer med nya låtar är det inte alltid som bandet säger "tack för sången". Det blir alltid en kompromiss, ibland till det bättre. Men nu kan min poppiga sida komma fram mer, säger Rob Thomas.

Han sitter i ett stort hotellrum i Stockholm och berättar energiskt om den nya skivan. På "Something to be" har han lämnat Matchbox Twentys amerikanska rock för en en blandning av danspop och smäktande ballader.

- Singeln "Lonely no more" är det mest mainstreamaktiga jag någonsin har skrivit, men när jag skrev den visste jag inte att den skulle bli en sådan hit. Och det finns låtar på skivan som inte skulle kunna spelas på radio, säger Rob Thomas.

Singeln gick i alla fall rakt upp på Billboardlistans förstaplats i USA. Och Rob Thomas förnekar inte att han har en sällsynt talang att skriva låtar som radiostationerna genast lägger in i spellistorna. Fast det gör inte musiken mindre äkta, menar han. Det är bara det enda sätt han kan skriva musik på. Det mer alternativa och countrykryddade bandet Wilco hör till hans favoriter, men själv skulle han inte kunna plagiera deras musik.

- Om jag försökte skulle det låta som om Wilco gjorde musik för radion.

Parallellt med sin egen sångarkarriär har Rob Thomas också gjort sig ett namn som låtskrivare åt andra. Carlos Santana spelade in hans låt "Smooth" och Willie Nelson förvaltar bland annat hans "Recollection Phoenix". Sammantaget spänner han över de flesta genrer och är inte främmande för vare sig country eller hiphop.

- Mitt mål är att vara förvirrad. Jag vill göra lika varierad musik som den jag lyssnar på själv, förklarar han.

Vid 33 års ålder har Rob Thomas tjänat så mycket pengar att han skulle kunna rulla tummarna resten av livet, så nu gör han musik bara för nöjes skull, berättar han. Men utan musiken tror han själv att han hade suttit i fängelse i dag. Som 17-åring hoppade han av skolan och liftade planlöst omkring i sydöstra USA. Han umgicks i halvkriminella kretsar innan han lärde känna några musiker och började spela i olika coverband.

- Musiken har gett mig möjlighet att resa, möta andra kulturer och livsstilar och det har format mig. Jag trodde aldrig att jag skulle ha en favoritrestaurang i Japan, men det har jag nu säger Rob Thomas och viftar bort röken från sin cigarett.

- Jag är gift och bor i ett fint hus i New York. Men jag vet att jag skulle kunna hamna där jag började igen. Det finns många som når framgång och sedan förlorar den. (PM)


Fakta:

Namn: Rob Thomas

Ålder: 33 år

Familj: Gift med modellen Marisol Maldonado, som medverkade i videon till Carlos Santanas "Smooth", skriven av Rob Thomas.

Bor: I ett hus i New York.

Aktuell: Med solodebuten "Something to be" som inkluderar radiohitten "Lonely no more".

Konserter: Gör några få spelningar i Europa nu, men turnén för vänta till tidigast i höst, eftersom han har lovat sin fru att ta semester. Uppträder på Live 8 i Philadelphia den 2 juli, då gratiskonserter hålls i åtta städer samtidigt för att väcka uppmärksamhet kring fattigdomen i U-länderna.

Mer läsning

Annons