Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robyn jazzar på hemmaplan

Annons
Efter succéspelningar runtom i landet mellanlandar Robyn i Stockholm. På fredag uppträder sommarens popdrottning på Stockholms jazzfestival.


Hon har höjts till skyarna efter i stort sett varenda spelning i sommar. "Årets konsert, alla kategorier" skrev till exempel Expressen efter hannes spelning på Arvikafestivalen nyligen. Hennes senaste singel "Who´s that girl" spelas på varenda radiostation. Och vårens mest lekfulla popalbum "Robyn" ligger fortfarande i försäljningslistans topp. Det är ingen tvekan om vem som är Sveriges popdrottning sommaren 2005. På fredag är Robyn en av artisterna på Stockholms jazzfestivals nya, föryngrade program.

- Det ska bli roligt, jazzfestivalen är dessutom i min hemstad, säger Robyn i en mobiltelefon på väg hem till Stockholm.

Vad har du för förhållande till jazz?

- Jag har lyssnat en del på Coltrane och såna, men jag har inte alls studerat det.

Känns det annorlunda att spela på jazzfestivalen jämfört med andra festivaler?

- Jag tycker inte att det är en jazzfestival utan en festival inriktad på svart musik. Det jag gör är verkligen inte jazz. Jag tror att de har valt sådant som de tror att stockholmarna vill höra.

Efter Jazzfestivalen väntar fler spelningar, i bland annat Piteå, Göteborg och Malmö. Och i höst följer hon förmodligen upp sommarens succé med en ännu intensivare Sverigeturné.

En ny utlandslansering har den nyblivna skivbolagsbossen inte kalkylerat med.

- Jag ser en eventuell utlandslansering som en bonus. Jag har skickat plattan till olika skivbolag utomlands men jag har ganska höga krav. De måste gilla det, men jag måste också gilla skivbolaget.

Det är inte första gången som du får så här fina framgångar. Är det skillnad nu när du ger ut skivan på eget bolag?

- Det är helt klart roligare när man får vara med från början. Man får ut mer av processen och blir en lyckligare och mer tillfredsställd människa. Men det där med framgångar är lite överskattat, visst blir jag glad över bra recensioner. Men det är mer än lättnadskänsla - " åh, vad skönt, de fattar vad jag menar. Då kan jag fortsätta göra mer grejer."

Så du har aldrig ångrat att du tog kontrollen själv?

- Tvärtom. Det har gått så bra som det har kunnat göra, så det är inget som har känts tveksamt eller läskigt eller jobbigt.

Robyn spelar på Stora scenen på Skeppsholmen på fredag, en dag som domineras av svenska popartister som Bo Sundström, Goran Kajfes, Blacknuss och Christian Walz. (PM)

Mer läsning

Annons