Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robyn tillbaka på Gatufesten

/

Robyn gjorde en bejublad konsert på Gatufesten för två år sedan. Nu är hon ute på sommarturné igen med ny skiva under eget skivbolag.
ST har pratat med Robyn inför Sundsvallsbesöket.

Annons
Robyn fick det att svänga rejält på Stora torget under Gatufesten, 2003. Nu är Robin Carlsson tillbaka med sin fjärde skivaRobyn.
Hon ser fram emot konserten på Stora scenen i kväll.
Sundsvallspubliken är grym. Det är alltid värsta draget på dem under konserterna och Sommartoppen. Det ska bli jätteroligt, säger Robyn förväntansfullt.
Med nytt band och bara fyra personer på scen kommer hennes konsert att vara mer avskalad än någonsin tidigare.
Skivan låter så annorlunda med ett sparsmakat sound. Under inspelningarna använde vi oss av så lite instrument som möjligt. Jag vill få samma känsla på scenen i sommar.
Hon utlovar en hel del låtar från nya skivan och några av de gamla hitsen som görs i ett helt nytt format.
Jag och bandet är väldigt nöjda med de nya versionerna. Vi kommer att ge publiken en annorlunda upplevelse av mina låtar som är hårdare drivna av beats och rytmer än förut.
I dag kommer Robyn dessutom att vara gästprogramledare under direktsändningen av Sommartoppen på Stora torget. Hon kommer bland annat att skapa konst tillsammans med publiken. Passande nog, eftersom hon nyss valts in i styrelsen på Moderna museet i Stockholm.
Robyn har aldrig arbetat med konst själv, men hon har en kulturell bakgrund genom föräldrarna som drev en fri teatergrupp på 80-talet.
De jobbade med avantgardistisk och modern teater och gjorde nya saker hela tiden. Det är den inställningen som styr mig när jag jobbar med musik.
Att få vara fri och kreativ är något av ledordet i Robyns filosofi. Hon kände sig motarbetad och oinspirerad i skivbolagsvärlden. Efter en kompromiss för mycket med skivbolagsjätten BMG valde hon att starta egna skivbolaget Konichiwa Records.
Jag kände att jag inte fick den kreativa friheten som jag måste ha och jag hade svårt att motivera varför jag skulle stanna kvar hos dem. Jag vill göra musik på mitt eget sätt och har aldrig känt mig friare än nu.
Robyn säger att hon vill jobba i en miljö med likasinnade kreativa människor som inte tänker i försäljningssiffror och som vågar ta risker.
I Klas Åhlund från Teddybears Sthlm hittade hon de egenskaperna. Han har varit hennes samarbetspartner på de flesta av skivans låtar.
Klas förstod verkligen vad jag ville göra och med honom har det blivit en väldigt personlig skiva. Det är bra att få perspektiv på sig själv ibland och samarbeta med någon. Vi kommer säkert att jobba ihop igen.
Hon var bara 16 år när hon slog igenom stort med skivan Robyn is here och hitlåten Do you really want me. Tio år senare har hon hunnit släppa fyra album och är sedan länge en etablerad artist.
Men först nu känner 26-åriga Robyn att hon sig själv som artist.
Många släpper sin första skiva i den ålder jag är nu. Men jag har behövt de här åren på mig för att experimentera och hitta mig själv i musiken och den jag vill vara, säger Robyn.

BILDTEXT: Robyn är tillbaka på Gatufesten med nya albumet Robyn som hon släppt på egna skivbolaget Konichiwa records.

Mer läsning

Annons