Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock 'n roll är död? Det kan ni glömma

/

Naturligtvis måste unga coola i dag artister säga att rock’n roll är död.
Naturligtvis har de fel.

Annons

Rockhistorien skriver om sig själv varje dag och kan alltså återuppstå direkt – precis som det legendariska Sundsvallsbandet Brända Barn just har gjort.

Som bevis på det sistnämnda spelar nämnda Brända Barn live på Q.bar i Sundsvall på lördagskvällen, första spelningen i gamla hemstaden med helt nya låtar.

Att de dessutom kommer spela en gammal livefavorit, en cover på Neil Youngs Hey hey my my som de dessutom gjort i en ny majestätisk version på det kritikerhyllad comebackalbumet Över bron, är en händelse som ser ut som en tanke och blir en perfekt punchline på krönikan.

Det är ett oomkullrunkeligt faktum att rock’n roll är det största som hänt populärkulturen de senaste 100 åren.

Författaren/journalisten Tore S Börjesson (fostrad på Dagbladets sportredaktion) slog fast just det (med de orden) i ett uppmärksammat inlägg på Facebook nyligen.

Det kan ha med Rolling Stones att göra eftersom The Thore är en av världens största och främsta Rolling Stones-fans.

Men han är ju inte ensam.

Just nu vallfärdar rockfans från hela världen till London för att se utställningen The exhibishonism: The Rolling Stones Exhibition på Saatchi Gallery i Chelsea.

Jan Gradvall – den svenska populärkulturjournalistikens gudfader – uppskattar i en krönika i Dagens Industris Weekend-bilaga att antalet svenska besökare kommer motsvara två utsålda Ullevi.

På anrika Saachi Galleri får de bland annat se hur stenarnas lägenhet på intilliggande gatan Edith Groove såg ut. Miljoner människor kommer planera och betala för weekendresor och semestrar i London för att se hur det såg ut där ett rockband bodde några månader mellan 1962 och 1963.

Något liknande kanske kunde göras i Sundsvall?

En Punksvall-utställning?

Sightseeingkarta, guidade turer?

Tvåan där Brodde bröt ihop, återskapad i minsta detalj med Kurt Vonnegut-böcker och lp-skivor, Lou Reed och Joy Division i total oordning?

Brändas replokal, med autentiska pizzakartonger, hopknycklade ölburkar, och en gura med rödvit TIK-halsduk som gitarrband lutad mot en pinnstol?

Rock’n roll är mer än musik. Det är – nu citerar jag The Tore rakt av – Stil, livshållning, utseende. Ett sätt att föra sig i genom hela existensen.

En hållning, helt enkelt.

Som Neil Young formulerar det på klassikern Brända Barn kommer spela på lördagskvälle

Hey hey, my my

rock’n roll can never die

Mer läsning

Annons