Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockfestival med ideal och idéer

Annons
Med en blandning av kärlek, politik och svensk rock har Peace & Love i Borlänge på några år växt upp till en av de stora musikfestivalerna. På fredag startar årets rockfest med veteranen Ulf Lundell som en av de stora publikdragarna.


Förra året kom Motörhead och Hanoi Rocks, men i år saknas de stora utländska namnen på festivalen. Trots det har förhandsförsäljningen gått tre gånger bättre än förra året.

- Vi är väldigt nöjda med bredden i år. Framför allt är det tur att vi har Lundell, Håkan Hellström och Di Leva. Vi hade som mål även i år att boka några större utländska artister, men det blev för dyrt, säger Jesper Heed, som är festivalgeneral.

Tillsammans med en kompis ordnade han 1999 en liten festival som inte bara skulle handla om musiken utan som också hade en etisk och politisk agenda med mångfald, gemenskap och förståelse som ledord. Borlänge hade blivit hårt och våldsamt och de tyckte att det behövdes mer peace, love and understanding på hemorten. Från den blygsamma starten har festivalen stadigt vuxit och förra året hade man en publik på cirka 8 000 besökare per dag. Ungefär där går gränsen - i alla fall där den nu är placerad, mitt inne i Borlänge. Men Peace & Love förhandlar med kommunen om en ny placering utanför centrum, där festivalen skulle kunna växa till mellan 15 000 och 25 000 besökare.

- Vi startade festivalen för att vi ville påverka positivt. Inspirationen var Woodstock, Roskilde och Live Aid. Peace & Love finns inte bara för att vi vill göra en rockfestival, det finns ett helt annat djup och baktanke, en etisk anledning. Jag ser det här som en kulturfestival lika mycket som en rockfestival, säger Jesper Heed.

Inom Peace & Love ryms också en konstutställning, en filmfestival och dansföreställningar. Årets tema är miljö och Jesper Heed är stolt över att Greenpeace har en egen scen. Även Svenska Freds och Amnesty är med på Peace & Love, som kallar sig religiöst och politiskt obunden. Trots de stora publikframgångarna hittills ser Jesper Heed festivalen som en liten del av något större som ska växa fram.

- Det finns planer på att festivalen i framtiden ska ha välgörenhetsorganisation. Med musiken och kulturen som redskap ska vi kunna påverka människor. Vi vill få folk att ifrågasätta, vi vill upplysa om vår omgivning och miljö. Hittills har vi haft fullt sjå med att styra upp festivalen och den är vår reklampelare, men vi drömmer om att göra en webbsajt med en tidning som kommer ut året runt. Då skulle festivalen bara bli en liten del av något större.

Vägen fram till stor musikfest har varit kantad av bakslag och svårigheter, men från i år har organisationen fungerat bättre. Man har lärt sig av misstagen.

- Vi har tänkt ekonomiskt i år. Det har varit för mycket peace and love på alla sätt tidigare och vis och bjussat på en massa saker som andra festivaler inte bjussat på. Vi har tänkt för lite ekonomi och för mycket hjärta, men det har också varit en läxa. Det funkar inte, säger Jesper Heed, som själv mest ser fram emot att se Håkan Hellström, Nationalteatern, amerikanen Khonnor och Frida Hyvönen. (PM)


Årets artister på Peace & Love:

Alice in Videoland, Anna Ternheim, Ayesha, CDOASS, Cut Copy (Australien), Dreamboy, Elias & the Wizzkids, Entombed, Frida Hyvönen, Håkan Hellström (fredag), Invasion, Isolation Years, Jenny Wilson, Khonnor (USA), Looptroop, Loud, Mando Diao, Marc Carroll (Irland), Mattias Alkberg BD , Melody Club, Mikael Wiehe (lördag), Moneybrother (lördag), Mustasch (fredag), Nationalteatern, Nina Rochelle, Nine, Pain (fredag), Pellumair (Storbritannien), Per Persson & Bandet (Fd Perssons Pack), Ragin Goblins, Sator (fredag) , Silverbullit (lördag), Stefan Sundström (fredag), Sugarplum Fairy, The Ark (lördag), The Breakers (Danmark) , The Callahan, The Creekdippers (USA), The Hellacopters, The Magic Bullet Theory (DK), The Mo, The Similou, The Tough Alliance, Thomas Di Leva, Ulf Lundell.

Mer läsning

Annons