Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolig kung fu-fylld slapstick

Kung fu hustle

Annons
Shanghai på 1940-talet. En strulputte som vill bli medlem i det härskande yxgänget muckar gräl i den fattiga delen av stan, den enda stadsdel som yxgänget inte kontrollerar. Fattiglapparna visar sig dock vara veritabla kung fu-mästare och en utdragen maktkamp, fylld av hårdkoreograferade vajerfajtscener, tar sin början.
För några år sedan gjorde Stephen Chow kung fu-komedin Shaolin soccer, där han precis som i Kung fu hustle själv spelar huvudrollen. Och filmerna har många fler likheter. I Kung fu hustle har emellertid inte kampinslagen blandats ut med någon sport. Här lämnar Chow spelrummet fritt för sin kung fu-fyllda slapstick och många av de fantasifulla fajterna är riktigt roliga.
Chow har dock en något sunkig syn på parodi. Att i en hongkongfilm parodiera en rad amerikanska filmer som i sin tur inspirerats av hongkongaction är fantasilöst. Det är inte roligt med repliker från Spider-man eller inslag från The Matrix. Men driften med kung fu-mytologin, som bara går längre och längre och längre, är underbar.

Mer läsning

Annons