Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roliga vindlingar över livets gräns

/
  • Sam växer upp på en begravningsbyrå som hans far är delägare i, och han kan tala med spöken - på ont och gott.

Översättning: Carla Wiberg
Bonnier Carlsen
9 - 12 år

Annons

Sam Toop är uppvuxen på en begravningsbyrå och för honom är det inget konstigt att se och tala med spöken.

Avlidnas vålnader är ju lika flitiga besökare på byrån som sina efterlevande, och det krävs en del diplomati för att kunna förmedla deras önskningar till de levande utan att avslöja kontakten. Men en dag kommer en levande till byrån som är ett större riskmoment än någon vålnad: faderns bror Jack, en jagad mördare.

Samtidigt, i spökvärlden, är vålnaden och kontorsråttan Lapsewood utsatt för intriger på Ämbetet som sköter den enorma byråkratin. Och därute på gatorna driver något bort husspökena ur sina hus, som obeskyddade invaderas av en otäck svartröta som öppnar husen för vidrigheter från andevärldens utmarker. Den smarta Clara bor i ett sådant hus och börjar utreda vad som händer. Spökvärlden hotas också av en fanatisk exorcist som förintar själar.

Gareth P Jones brukar skriva mustiga, roliga och mycket brittiska berättelser med glimten-i-ögat-skräck, och här har han överträffat sig själv vad gäller innehållsrik och vindlande handling genom det för spökeri så lämpliga viktorianska London, kryddad med härliga kufar.

Där är den mesige Lapsewood som blommar ut som beslutsam, påhittig äventyrare när det så krävs: på den galopperande svartrötan biter förstås inte en spökbyråkrati mer trögflytande än ektoplasma. Hans vän, den knäppe markisen. Den genuint vänlige, godhjärtade begravningsentreprenören Mr Constable. Den oförvägne pojkvålnaden Halvshilingen. Och den stackars Sam, som ibland luras av spökena att gå pinsamma ärenden. Det finns onda och goda bland både spöken och människor.

Länge följer vi flera parallella spår, och att det tar lite väl lång tid innan de flätas samman stör inte en vuxen läsare men kan de unga. Men när allt flyter ihop ageras det på spännande, roliga och överraskande sätt till märkliga vindlingar över gränsen mellan de levandes och dödas värld. Som inte är särskilt olika.

Mer läsning

Annons