Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rom-Com är filmvärldens svåraste genre

Den romantiska komedin är en av de mest kommersiella filmgenrerna som existerar. Men också en av de mest svårbemästrade. Så när den sanna cineasten betat av filmhistoriens alla genrer är den logiska slutstationen den romantiska komedin.

Annons
I morgon har den upphaussade Mr & Mrs Smith svensk premiär. Brad Pitt och Angelina Jolie spelar ett gift par som har en liten hemlighet: de jobbar både som yrkesmördare för konkurrerande organisationer. Vardagslivet förändras när de får i uppdrag att döda varandra.
På förhand har Mr & Mrs Smith lanserats som en romantisk komedi. Numera är dock genrebeteckningen ändrad till endast komedi. Troligtvis eftersom filmbolaget insåg att Mr & Mrs Smith omöjligen kan ingå i Hollywoods mest konservativa och hårdnackat heterosexuella filmgenre.
Den romantiska komedin av fansen förkortad rom-com är nämligen filmvärldens svåraste genre att bemästra. I begynnelsen regisserade och skrev Howard Hawks, Frank Capra och Billy Wilder några av de mest mästerliga rom-coms som filmhistorien skådat. Dessa filmer har sedan dess varit mallen för hur en lyckad romantisk komedi ska se ut.
Och fansen letar fortfarande febrilt efter nästa perfekt konstruerade rom-com. Detta hör även intimt ihop med jakten på det perfekta manuset. Desto enklare historia och desto färre personer inblandade i historien, desto svårare blir det att fånga tittarens uppmärksamhet.
I antologin Terms of endearment: Hollywood romantic comedy of the 1980s and 1990s påpekar en av författarna att tittaren vet exakt vad som ska hända de närmast 90-100 minuterna efter det att huvudrollskaraktärerna presenterats. Det är detta som gör genren så svårtbemästrad: ingen vill bli överraskad av en romantisk komedi.

Hänger på dialog och manus
Så till syvende och sist hänger allting på dialogen och manusförfattarna. Det enda som skiljer en högst ordinär rom-com från en klassisk är dialogen, som måste vara den vassaste någonsin.
Men för att vara i fas med tiden har den romantiska komedin varit tvungen att acceptera kulturella skiftningar och prioritera annorlunda. Problemet med jakten på den perfekta romantiska komedin är dock att det är den enda filmgenre som är baserad på ett så uråldrigt koncept att innovativa idéer inte accepteras.
Exempelvis har den nya vanan att skriva in homosexuella vänner i manuset inte alls fallit de största rom-comentusiasterna i smaken. Detsamma gäller det försök till förnyning som omlokaliseringen från amerikanska storstäder till London inneburit.
För tumregeln säger att en bra rom-com måste utspela sig i en amerikansk storstad och att det någon gång i filmen måste lacka mot jul.
Och de rom-coms som bevisligen har de mest briljanta manus exempelvis Sömnlös i Seattle, Presidenten & Miss Wade samt efter genrens alla regler den fantastiska När Harry träffade Sally innehåller inga större överraskningar.
Manusförfattaren och regissören Nora Ephron hjärnan bakom Sömnlös i Seattle och När Harry träffade Sally är den person som sedan 60-talet bäst lyckats med att uppdatera den romantiska komedin. Ephron spelar allt som oftast på rätt känslosträngar och väver in sönderspelade poplåtar på perfekt placerade platser i sina filmer. Dessutom har hon studerat klassiska fyrtiotalsfilmer för att komma på hur hon ska kunna uppdatera sentimentaliteten i dessa filmer till nutid. Så när Ephron lyckas hålla balansen i sina filmer är det rom-com när genren är som allra effektivast.
På 2000-talet har däremot den hårt reglerade genren i vissa fall varit lekfull och postmodern. Visserligen är Och så kom Polly inte i närheten av smarta filmer som Sweet Home Alabama eller Hur man blir av med en kille på 10 dagar, men filmens hantering av de obligatoriska reglerna går att jämföra med den sistnämndas spel med rom-comklichérna.
Men dessa filmer utgör några få undantag. För antingen har den romantiska komedin i det nya årtusendet innehållit för svag dialog eller så mycket sentimentalitet att det övergått i rent trams. Och några försök till förbättring verkar inte ens finnas i åtanke.

Mer läsning

Annons