Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romanpris ska locka fram ny Selma Lagerlöf

Annons
Svenskar med författardrömmar har fått en riktig morot. Skriv den bästa samtidsromanen och vinn 500 000 kronor. Vinnaren får sin roman utgiven även i Danmark, Norge och Finland som arrangerar liknande tävlingar.

Det är bokförlaget Forum som tillsammans med Expressen och Månadens Bok utlyser priset. Vinnaren utses den 31 januari 2007, men tillkännagivandet sker först när romanen ges ut i juni samma år.

- Vi vill sätta fokus på skönlitteraturens roll när det gäller att spegla vår samtid. Den roman vi hoppas få fram blir som ett utsnitt av ett år i Sverige. Genom att det här sker samtidigt i de tre andra nordiska länderna kan det utifrån samma tema bli fyra helt olika romaner, säger Karin Linge Nordh, förläggare på Forum.

Det finns fem regler som de tävlande måste följa. Romanen ska utspela sig i början av 2000-talet, persongalleriet ska spänna över flera generationer, det ska inte vara en deckare, det ska förekomma en kärlekshistoria och minst ett av de tio budorden måste överträdas.

- Den sista är väl mer en rolig grej som vi hoppas kan ge en idé eller väcka inspiration. Meningen med reglerna är inte att de ska vara hämmande utan snarare egga fantasin.

Det är inte en frustration över att dagens författare skriver för dåliga romaner från förlagens sida som ligger bakom tävlingen. Det är Karin Linge Nordh noga med att framhålla.

- Vi har oerhört många begåvade romanskribenter i Sverige. Vår erfarenhet är dock att allt för få vågar ta stora grepp och skildra den verklighet vi lever här och nu.

väldigt många av de manus vi får in är av episodisk karaktär.

Till Forum kommer många barndomsskildringar eller manus av självterapeutisk karaktär. Förläggarna ser också många försök till generationsromaner av typen - ung man eller ung kvinna går ut och super och genomgår kärleksvåndor.

- Vi vill ha ett mer episkt berättande. Kanske kan vi få fram en ny Kerstin Ekman, Torgny Lindgren eller Majgull Axelsson. Eller varför inte en Selma Lagerlöf. Hon vann en stor romantävling med "Gösta Berlings saga" 1890 och det blev hennes debut, säger Karin Linge Nordh.

Tävlingsbidragen skickas in anonymt vilket gör att debutanter och etablerade författare tävlar på lika villkor. Med en prissumma på en halv miljon kronor tror arrangörerna att tävlingen kan bli en morot även för etablerade författare.

Manustävlingar är relativt vanliga när det gäller barnlitteratur. Även tävlingar som premierar det bästa nyskrivna deckarmanuset arrangeras i bland.

- Deckare skildrar ofta samtiden och de är inte sällan väldigt samhällskritiska. Det finns så många dramer som utspelar sig i Sverige som skulle kunna skildras i en bred samtidsroman, säger Karin Linge Nordh.

Sista inlämningsdag för manus till romantävlingen är den 1 oktober 2006. Det finns ännu inga planer på att göra tävlingen till ett återkommande evenemang. (PM)

Mer läsning

Annons