Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romantiskt konstnärsporträtt(3 ST)

/

Annons
Filmstaden (Draken): Modigliani
Regi: Mick Davis
I rollerna: Andy Garcia, Elsa Zylberstein, Omide Djalila med flera.
Den italienskjudiske skulptören och målaren Amadeo Modigliano ville leva ett kort och intensivt liv. Det blev som han ville. Han dog 1920 i Paris, endast 35 år gammal, i sviterna efter en tbc redan i barndomen och sedan efter ett långt missbruk av alkohol och starka droger.
I konsthistorien har Modigliano en given plats, först mest berömd för sina abstrakta huvudskulpturer, sedan för sina smeksamt sensuella nakenstudier av långa kvinnor med långa halsar och ansikten.
I sin film om Modiglianos liv, leverne och konstnärskap betonar skotske regissören Mick Davis hans rivaliserande relationer till Picasso. Här finns uppenbara likheter med rivaliteten mellan Mozart och Salieri, med Modigliano som den förre och Picasso som den senare.
Davis radar under två timmar upp mängder av konstnärsklyschor, vilket gör filmen lätt förutsägbar, här och var rent av tråkig. I längden blir den också alltför sorgligt romantisk med tanke på verklighetens liv i sus och mest dus.
En lång rad av tidens storheter i konstens värld passerar snabb revy i filmen.Ytterst finstämt är Modiglianis och Picassos möte med Renoir.
Det bästa med filmen är stjärnan Andy Garcia, i titelrollen, i hans inlevelsemättade sätt att ge kropp och själ åt det alltmer bohemiska, neddekade och självdestruktiva geniet Modigliano.
För utmärkt agerande svarar Omide Djalili, i rollen som Picasso, det betydligt större geniet som här får spela underordnad roll. Bra är också Elsa Zylberstein, som Jeanne, Modiglianos kvinna och hans barns mor, som offrar sig helt för sitt livs stora kärlek.
Henry Lundström

Mer läsning

Annons