Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronny Eriksson fick publiken på fall

Tonhallen: Ronny Eriksson & Benneth Fagerlund

Annons
Den som bildat skola för ståuppkomiken var amerikanen Lenny Bruce (1925-1966). Han var en bitsk, ekivok satiriker som utan hämningar gisslade det etablerade samhället och makthavarna.
Vi har vår egen Lenny Bruce i Ronny Eriksson som med en stor portion skepsis, mycket humor och satisrisk skärpa delar med sig av sin syn på grannar, makthavare och sig själv: en något tjurskallig norrbottning.
Inramningen till den sanslöst roliga showen densomleverfar.se har en vägg med stringhylla och ett målat porträtt av Tage Erlander, ett foto på Elvis, en fåtölj, ett pelarbord med TV-kanna och en trearmad lampa med med kulörta skärmar. Hela scenografin andas 50-tal. Till höger ett elpiano trakterat av Benneth Fagerlund och längst fram i mitten ett stativ med mikrofon.
Ronny på bästa humör inledde med en spetsfundigt öppningsnummer och därefter vände han sig till några ur publiken på första rad för att fråga vad de sysslade med. Redan här låg ribban på rätt nivå och Ronny hade fått publiken med sig.

Attackerade Persson
På sitt speciella sätt attackerade han bland annat Göran Persson underlåtenhet till Bush och Blair i hanteringen av Irakkriget, Landstingens sätt att sköta ekonomin, SVT:s onödiga program A-ekonomi, spekulationerna på Börsen med mera. IT-bubblan fick sig en känga när Eriksson i glittrig Elvisdräkt sjöng en rolig version av In The Ghetto som här blev Internetto med mera.
Ingen annan svensk ståuppkomiker kan som Ronny bjuda på vitsar, klurig- och finurligheter varvat med sånger och politiska kommentarer kryddat med en stor dos humor och glimten i ögat.
Den här sanslöst roliga kvällen avrundades med att publiken och Ronny sjöng den välkända \"Lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall\". Det var länge sedan skrattmusklerna fick en sån här genomkörare!
Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons