Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röyksopp

/

Den bästa elektroniska popmusiken görs fortfarande i Norge.
Och ingen gör det bättre än Sverigeaktuella Röyksopp, den norska duon som i somras återvände till musikscenen med albumet The Understanding.

Annons
Torbjörn Brutland är fåordig och artikulerar varje ord långsamt. Över telefon berättar han med knastertorr humor om den hotellobby i Manchester som han och kollegan Svein Berge befinner sig i. Konversationen tar sedan snabbt en ny riktning när Brutland vill prata om dataspel. Efter några minuter försöker jag styra samtalet igen och frågar om dataspel var det som gjorde att Brutland träffade Svein Berge.
Svein och jag möttes första gången när jag var 13 år. Min kompis hade massa skivor med Depeche Mode och Kraftwerk så jag hängde alltid hemma hos honom. En dag satt Svein där och spelade dataspel. Så vi märkte direkt att vi hade mycket gemensamt, säger Torbjörn Brutland.
Brutland och Berges gemensamma intresse för datorer och elektronisk musik utvecklades snabbt. Att kombinera det som intresserade dem mest föll sig alldeles naturligt. Främst eftersom både Berges och Brutlands föräldrar försökte få dem att lyssna på traditionell rock.
På den tiden undrade vi hur i hela världen folk kunde få till elektronisk musik. Skulle man spela rock var det ju bara att plocka upp en gitarr. Så den elektroniska musiken lockade mer. När vi sen började förstå hur allt fungerade kändes skapandet som något helt naturligt.
Det norska entusiastbolaget Tellé började 1998 att ge ut vinylsinglar med artister som bland annat Kings of Convenience, houseproducenten Björn Torske och Röyksopp.
Då hade Brutland och Berge under några år bott i de flesta lite större städer som Norge har att erbjuda. Men först när de bosatte sig i Tromsö föll bitarna på plats.
Tromsö är väldigt urbant. Men utanför staden finns mycket terräng och skog som har präglat hur vår musik låter, säger Torbjörn Brutland.
Och Röyksopps debutalbum Melody AM från 2001 låter verkligen som om den bara skulle kunna ha spelats in i Skandinavien. Det melankoliska tilltalet och nordiska allvaret lurar hela tiden bakom skojiga låttitlar och upplyst elektronisk musik.
Vi vill förmedla en reaktion. Det estetiska budskapet är väldigt viktigt, men vi vill ändå vara vaga och låta lyssnaren bestämma vilken känsla som musiken ska ge. Vår musik innehåller så många olika stämningar att det vore fel att resonera på något annat sätt, säger Torbjörn Brutland.
I somras släppte Röyksopp ifrån sig uppföljaren The Understanding. Oundvikligt har duon utvecklats och försökt hitta nya vägar, nya ingångar att fresta lyssnaren med.
Skivorna är olika. Det är en annan energi som vi vill dela med oss av och faktisk förmedlar. Melody AM är mer "care free", medan Understanding är inspelad under en väldigt intensiv period, säger Torbjörn Brutland.
Melody AM känns som dansmusik, men jag är osäker på om låtarna verkligen går att dansa till. The Understanding gör sig däremot bättre på dansgolvet än hemma. Vissa av låtarna har till och med muterats från elektronisk popmusik till nästan episka housebomber.
Men Torbjörn Brutland avfärdar snabbt mina påståenden om att Röyksopps musik numera har blivit mer dansvänlig.
Jag har svårt att tro att vår musik skulle fungera på ett dansgolv. Energin finns väl där, men målet är aldrig att göra danslåtar, att få folk att vifta med armarna. Vi vill att folk ska känna musiken och få ut någonting av den, inte bara dansa som galningar.

FAKTA:
Historien bakom namnet Röyksopp:
Under en period satt vi och gjorde en massa musik. Då hade vårt projekt inget namn och vi var tvungna att hitta ett för vi skulle släppa vår första vinylsingel. En musikfil med väldigt speciell och tung bas saknade också namn. Svein döpte den till Röyksopp och vi började båda att le. Det var helt enkelt för mycket. Två narkotikareferenser i ett namn. Så Röyksopp fick bli vårt namn.

Bildtext
Röyksopp är aktuella med singeln 49 procent och en pågående turné som når Stockholm den 21 november.
Foto: Scanpix
Foto: EMI

Mer läsning

Annons