Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mår den svenska musiken – lagom till nationaldagen

/
  • Linda Pira och Cleo, på P3 Guld-galan i vintras, är ett bevis på att svensk musik mår bra.

Annons

På lördag är det den svenska nationaldagen. Det kommer att firas rätt hårt i Stenstan. Tusentals människor kommer att vara där samtidigt och stångas och svettas.

Kanske också handla en glass eller langos (?!).

Vi kommer också att välkomna en massa nya svenskar i en ceremoni.

Allting är väldigt svenskt helt enkelt – och snart är midsommar och skatteåterbäringen här. Också otroligt svenskt.

När jag växte upp på 1980-talet var det inte helt lätt att fira det svenska utan att det skulle kännas konstigt. Märkliga grupperingar som kallade sig BSS – lite senare kom en liknande konstellation som hette Sverigedemokraterna – och förstörde det öppna och fria.

I kölvattnet av den här rasistiska organisationen följde en flod av musikgrupper som sade sig företräda det svenska. Det kallades vit makt-musik eller vikingarock.

Som tur är var det rätt marginaliserade genrer och fick inte så stort genomslag förutom det helvidriga Ultima Thule. Det bandet påstod sig bara vara stolt över sitt hemland men visst gick det att se var den musiken var mest populär.

Frågan jag ställer mig är hur mår den svenska musiken i dag så här i nationaldagstider?

Det finns grupper med nationalistiska program men de toppar inga listor. 17-årige Sundsvallsbon Axel Wikner har legat i streaminglistan på Spotify i veckan och det är en humor-låt.

För de som slaviskt följer topplistor och musiken finns det en hel del att hämta. Avicii har släppt en ny låt och han är bara en av alla edm-grabbar som lyckas internationellt just nu. Alesso, Axwell, Ingrosso och vår egen Style of Eye är några exempel.

Men det går ändå inte att jämföra med den totala cred-krossen som de unga talangfulla tjejerna står för. Jag pratar om syskonen Söderberg i First Aid Kit som gästade David Lettermans show under talkhow-gigantens finalvecka. Vidare kan jag nämna Mapei, Tove Lo och Robyn.

Men vad är den svenska rösten i musik-Sverige i dag förutom de här exporterna. Rocken och poppen har funnits länge och där finns bra exempel, både på de som hanterar språket bra, men även som tagit politiskt ställning.

Hiphoppen är kanske den musikgenre som de senaste två decennierna vuxit fram som den nya generationens stämband, vid sidan av andra dagssländor. Hiphoppen har främst befolkats av män men de senaste åren har det skett en förändring. Med namn som Linda Pira Kumba, Rosh, Cleo, Sep, Vanessa Falk, Rawda, Julia Spada och Joy och Lilla Namo vill jag säga att den svenska musiken mår väldigt bra lagom till nationaldagen.

Mer läsning

Annons