Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så som i himmelen - så ock i Danmark

Annons
Nu har Danmark fått sin egen "Så som i himmelen". I Hella Joofs "Oh happy day" kommer en amerikansk gospelkörledare till den danska landsbygden och skakar liv i den lilla kyrkokören.


Det är lätt att dra paralleller mellan "Oh happy day" och den svenska succéfilmen "Så som i himmelen". Båda utspelar sig på en liten ort där den lokala kyrkokören får nytt liv genom att en karismatisk person kommer och tillför en andlig dimension. Men medan Kay Pollaks film är en religiös allegori med new age-element är "Oh happy day" en konkret berättelse om att våga tro på högre makter.

- I Danmark är tro och religion tabu. I det moderna samhället är det viktigast att man tror på sig själv men vi ville gärna visa att det också är viktigt att tro på något som är större - eller är öppna för något större, säger Hella Joof.

- Eller tro på varandra som grupp, tillägger Lotte Andersen som kläckte idén till filmen och spelar huvudrollen Hannah. Det är en jättestark värdering i dag, att man ska klara sig själv. Och det är ett enormt missförstånd för det kan vi inte, och det är inte meningen att vi ska klara oss själva.

Joof och Andersen har inte sett "Så som i himmelen".

- Den har precis kommit till Danmark. Men den handlar om en kör i en liten stad, inte sant? Det är väl det som kallas morfisk resonans, att liknande idéer uppstår på flera ställen i världen samtidigt. Jag ser fram emot att se den, säger Hella Joof.

I centrum för "Oh happy day" står Hannah, en kvinna i 40-årsåldern vars liv har gått i stå - i hela sitt liv har hon tackat nej till de möjligheter som erbjudits henne. Sången är hennes stora kärlek men inte ens det kan hon erkänna för sig själv, i stället har hon gått med i en kör för att "glädja" väninnan Grethe. Genom en olyckhändelse kommer hon i kontakt med den amerikanske pastorn och gospelkörledaren Moses Jackson, som går med på att leda kören i några veckor.

- Malik Yoba som spelar Jackson tyckte att danskarna var mycket exotiska. När han hade läst manuskriptet så undrade han: "Varför vill de inte prata om Gud, varför är de så märkliga?". Jag fick förklara att i Danmark är det pinsamt att prata om Gud. Vi tycker att det är privat - "man blir så sårbar när man går ner på knä". Men det förstod han inte.

Inledningsvis är "Oh happy day" i många stycken en ganska plågsam film. Det blir mer än lovligt pinsamt när stela, blyga danskar ska hänge sig åt gospelns rytm och budskap.

- En av de viktigaste sakerna som vi pratade om när vi skrev manus är att gospel är fantastiskt men att det också är också mycket pinsamt - det ser dumt ut, säger Hella Joof. När svarta människor sjunger gospel och dansar är det fantastiskt men när vita gör det är det fantastisk och ser löjligt ut. Så vi ville visa hur pinsamt det kan vara innan man kommer över tröskeln.

- Och det pinsamma ska till för att man ska ta sig över den där gränsen, så att hjärtat kan öppna sig, säger Lotte Andersen.

I en tid då den som vågar sjunga utan att ha en perfekt sångröst döms ut och hånas i "Fame factory och "Idol" kommer "Oh happy day" med ett annat budskap. Det är viljan och känslan som räknas, inte renheten i tonerna.

- Det är det fina med gospel - bara man är tillräckligt många så låter det fett, säger Lotte Andersen.

- Om man är fem så låter det falskt men om man är 50 blir den där falskheten bara bluesharmonier, färgningar i ackordet, förklarar Hella Joof.

Vad är filmens budskap, tycker du?

- Man ska handla, inte sitta hemma och gömma sig - utan gå ut i ljuset, säger Hella Joof. Något viktigt som vi bestämde tidigt var att gospelkören inte skulle vinna en tävling eller få skivkontrakt eller guldmedaljer. De skulle bara göra det - det viktiga var inte att bli bäst utan bara att göra det.

I Sverige är en vuxenfilm med både kvinnlig regissör och kvinnlig manusförfattare en ovanlighet. I Danmark har man nått längre, på många plan är filmbranschen så gott som helt jämställd.

- Kvinnorna sitter på makten inom den danska filmbranschen för de filmer som ses av flest människor har kvinnliga regissörer. Kvinnliga regissörer i Danmark har stor status, och de gör alla slags film, säger Hella Joof.

Nästa år kommer hon till Sverige för att göra film av Emma Hambergs "Linas kvällsbok". Det blir en svensk/dansk-samproduktion men filmen spelas in i Värnersborg, Emma Hambergs hemstad.

"Oh happy day" har svensk premiär den 1 juli. (PM)

Mer läsning

Annons