Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saade siktar mot seger med "Sting"

/
  • Eric Saade och hans

Eric Saade har fått vittring på guldet. När han för tredje gången ställer upp i Melodifestivalen gör han ingen hemlighet av att målet är seger. I Eurovision.
– Jag är här för att jag vill vinna rubbet. Jag kommer att göra allt jag kan för det, säger han.

Annons

2010 tävlade han med "Manboy", gick till final och fick en hit. 2011 tävlade han med "Popular", vann, fick en tredjeplats i Eurovision Song Contest och en hit. Nu är Eric Saade tillbaka i Melodifestivalen och målet är tydligt: Seger. I Stockholm och i Wien.

– Självklart vill jag vinna Eurovision, för det har jag inte gjort. Och det känns som att jag kan göra det med den här låten, säger sångaren.

Om "Sting" är en hit? Självklart. Det är "en låt som alla kommer att älska att sjunga med i", försäkrar han.

– Det är en fruktansvärt bra låt, och jag som har utvecklats som dansare och som sångare. I dag känner jag mig som en väldigt mycket duktigare artist.

Det blev "bara" en bronsplats i Eurovision i Düsseldorf för fyra år sedan. Nu är det guldet som hägrar. Men först måste han besegra 27 konkurrenter i Melodifestivalen, 16 i Eurovision-semifinalen i Wien i maj och till sist 25 i den stora finalen. Samtidigt som Saade är målmedveten och tävlingsinriktad är han medveten om att allt kan ta slut redan på lördag kväll. Det vore tråkigt. Men ingen katastrof.

– Jag har tränat så länge på det här numret och jobbat så mycket med varenda detalj i låten, därför hade det varit sorgligt att inte få göra det en gång till. Men resultatmässigt… Jag hoppas att låten blir en succé. Det är faktiskt det viktigaste, säger han.

Men som tidigare vinnare, känns det inte som att det är mycket som står på spel när du tävlar igen?

– Förra gången jag var med var det verkligen en karrriärstrampolin, det var då jag slog igenom. Då var resultatet viktigt. Det är klart att resultatet alltid är viktigt, för jag är en tävlingsmänniska, men den här gången är det inte på samma sätt det som är anledningen. Jag har haft, och har, en fantastisk karriär sedan dess.

Eric Saade har gjort sig känd för spektakulära scenshower. Men den här gången blir det varken vattenfall, eld eller krossat glas på scenen. Fokus ligger på musiken, dansen, glädjen, försäkrar han. Uttrycket är mognare. Liksom Saade själv, som nu är 24 år fyllda.

– Jag var väldigt ung sist jag var med, och jag älskade när det smällde hit och smällde dit. Det skulle vara det största man kunde göra. Den här gången kommer det att vara storartat men inte cirkus, förklarar han med ett snett leende.

Under Eric Saades repetitioner i Scandinavium efter intervjutillfället visar det sig dock att stjärnan varit blygsam – eller glömt en liten detalj – när han beskrivit sitt nummer. Det må sakna pyroteknik, men det har i stället ett flygande tefat som artisten under låten klättrar upp i för att sväva genom salongen.

Vanlig cirkus är det kanske inte. Men väl rymdcirkus.

Mer läsning

Annons