Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sade upp sig och skrev succéroman

Annons
1 14 år levde hon med romanfigurerna Frederikke och Frederik, men fick aldrig tid och ro att slutföra berättelsen. Till slut sade Jette Kaarsbøl upp sig från sitt jobb som lärare och lade all sin kraft på skrivandet. Och debutromanen "Den stängda boken" blev en dundersuccé i Danmark.


- När jag hade fyllt 40 var jag helt deprimerad över att jag inte hade lyckats skriva någon bok. Om jag inte skulle vara en livslögnare var jag tvungen att sätta i gång - och det skulle vara nu, berättar hon.

Hon tog en risk - men blev rikt belönad. "Den stängda boken" har sålts i mer än 100 000 exemplar i Danmark och ligger fortfarande, ett och ett halvt år efter den första utgåvan, högt upp på den danska försäljningslistan. Själv har hon nästan oavbrutet fått resa runt för att göra intervjuer och ge föreläsningar sedan boken gavs ut.

Hade du kunnat föreställa dig ett sådant gensvar när du skrev romanen?

- Nej, jag tänkte att om jag säljer 300 eller 500 exemplar av den här boken så ska jag nog försöka skriva en till. Att det blev ett sådant gensvar kändes väldigt våldsamt och oväntat. Hade jag vetat vad som skulle ske hade jag nog inte tordats göra det, då hade jag nog varit för rädd, säger hon.

Huvudpersonerna Frederikke och Frederik har vuxit och mognat i takt med Jette Kaarsbøls eget liv. Och kanske har romanen gynnats av att det har tagit tid att skriva den. Nu har hon själv skaffat sig de erfarenheter som behövs för att kunna beskriva en vuxen kvinnas värld.

Handlingen utspelas i Köpenhamn 1875. Den 21-åriga Frederikke lever ett skyddat och händelselöst liv. Hon bor fortfarande hemma, är förlovad med en tråkig man och kan se fram emot en grå framtid som prästfru på landet. När hon träffar den vackre och karismatiske förlossningsläkaren Frederik vänds hela hennes värld upp och ned. Han är en framtidsman som rör sig i samma kretsar som författaren och fritänkaren Georg Brandes, konstnären PS Krøyer och författaren Herman Bang. När Frederik föreslår henne ett äktenskap baserat på vänskap och frihet tackar hon genast ja.

Föga anar Frederikke att detta är hennes livs misstag. Parets på ytan så lyckliga äktenskap är fullt av hemligheter och förbjudna känslor. Frederiks aningslösa beslut att försöka göra Frederikke fri och lycklig genom att gifta sig med henne gör henne i stället bitter och förgrämd.

- Jag ville ta upp det traditionellt kvinnliga martyriet till debatt. Det finns en tendens till att kvinnor per definition är något man tycker synd om. Men det tycker jag inte att det är, säger Jette Kaarsbøl.

Så det är inte synd om Frederikke i din roman?

- Det är förfärligt synd om henne! Men ansvaret ligger inte hos någon annan än Frederikke själv. Hon däremot menar att det är alla andras fel att hennes liv inte blev vad hon ville att det skulle bli.

Karaktärerna i romanen är inte odelat sympatiska. Frederikke skildras till exempel med alla sina fel och brister. På samma sätt var Jette Kaarsbøl noga med vad bokens omslag gav för signaler. Den danska upplagan har ett mörkt och dyster omslag, den svenska pryds av en 1800-talsmålning av en ung kvinna som eftertänksamt ser ut mot havet.

- Jag var väldigt rädd för att någon skulle tro att det var en guvernantroman med happy ending. Jag ville att omslaget skulle signalera något annat, säger hon. Jag har ju inte uppfattat boken som en speciell kvinnoroman. Men jag vet att det är mest kvinnor som köper och läser böcker. Och det svenska omslaget ser på ett sätt mer inbjudande ut.

Du använder dig av verkliga personer i din roman, människor som Georg Brandes. Var du aldrig rädd för hur det skulle kunna uppfattas?

- Vet du vad, jag var så naiv så jag tänkte inte ens på det! Det blev jag mycket förskräckt över när boken kom ut. I många recensioner lades det mycket stor vikt vid Georg Brandes och kulturradikalismen och det politiska i boken. Men det är ingen som har beskyllt mig för att ha skrivit något som inte är korrekt.

Ännu så länge har Jette Kaarsbøl inte haft ro att sätta sig ned och skriva på en ny roman. Men hon har två spår i huvudet - och hon är mycket noga med att påpeka att inget av dem utspelar sig i historisk tid. Att "Den stängda boken" blev en historisk roman är mest en slump, menar hon. Det var personerna och temat som intresserade henne.

Hon är stolt och glad över att hennes skrivande äntligen har burit frukt. Förut har hon aldrig riktigt vetat vad hon skulle svara när folk undrar varför hon skriver - men precis under vår intervju finner hon svaret hon själv har sökt.

- Många gånger när jag var ung kände jag att jag var helt olik andra människor. Att jag tänkte fel, eller annorlunda. Jag tror att det fanns ett behov av att sända i väg mina tankar och erfarenheter och se om någon skulle samla upp dem. Det var en stor tillfredsställelse att så många gjorde det. Nu känner jag mig inte så ensam längre. (PM)

Sara Ullberg


Jette Kaarsbøl:

Ålder: 43 år.

Bor: i Hillerød i Danmark.

Familj: man och två barn, 11 och 16 år gamla.

Bakgrund: visste redan som 10-åring att hon skulle bli författare, men det kom att dröja ända tills hon passerat 40 innan drömmen uppfylldes. Gav ut romanen "Den stängda boken" 2003 i Danmark. Den blev en kritiker- och läsarsuccé och har nu sålts i över 100 000 exemplar i hemlandet.

Mer läsning

Annons