Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sailech försätter Sundsvall i hypnos

/
  • Hyposen fungerade bara på vissa. Ungefär hälften av de frivilliga fick gå tillbaka till sina platser.
  • Sant eller inte - hypnosshowen är åtminstone underhållande.
  • Är de frivilliga på scenen medvetna om vad de gör? ST:s recensent låter sig inte övertygas bortom varje tvivel av hypnotisören Sailech.
  • Sailech fick de hypnotiserade att dansa heta tryckare.

I går kom den kanadensiske hypnotisören Sailech till Sundsvall och Tonhallen. Med en spektakulär show fick han publiken att tvivla på sina sinnen.

Annons
Som publikuppvärmare dyker Mårten Andersson, känd från bland annat humorradioprogrammet Pippirull, upp och försöker sig på någon slags stand-up comedy som till en början faller platt. Först när han kör sina kända imitationer av Dr Alban kommer publiken igång. Men det är ändå svårt att se hur de motiverar att öppna en hypnosshow med halvtaskig ståuppkomik.
Efter 40 minuter är det i alla fall äntligen dags.
Efter en kort varning och information om vilka som INTE bör låta sig hypnotiseras (till exempel människor som är rejält onyktra eller har tagit droger) så ber Sailech frivilliga att komma upp på scenen. De 26 stolarna som redan står uppställda blir snabbt fyllda av modiga människor ur publiken som överraskande nog mer eller mindre springer fram till scenen. Sailech garanterar att ingen ska behöva klä av sig naken på scenen eller berätta sina mörkaste hemligheter. Allt annat är tillåtet. Sedan börjar showen.
Och allt som händer efter det gör att man tvivlar på sig själv, vad man ser och om de som befinner sig på scenen verkligen är under hypnos. Under en timme och en halv timme får Sailech nämligen de frivilliga att dansa heta tryckare med andra av samma kön, att bete sig som utställningshundar och att dansa Riverdance. Bland annat. Allt medan publiken vrider sig av skratt.
Hypnosen fungerar dock inte på alla. Ungefär hälften av de frivilliga får gå tillbaka till sina platser bland resten av publiken. Andra är så inne i sin hypnos att de knappt kan röra sig. Några gör och säger riktigt knäppa grejer. Och hela känslan är lite skrämmande - är de hypnotiserade medvetna om vad de gör? Är det egentligen så att de omedvetet spelar med? Eller är det verkligen så att de inte kan kontrollera sina egna kroppar? Det enda sättet att få veta sanningen lär vara att testa att bli hypnotiserad själv, och det skulle undertecknad aldrig gå med på.
Sant eller inte underhållande är det i alla fall.

Mer läsning

Annons