Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saint Etienne från morgon till kväll

Annons
Englands minst kaxiga band är tillbaka. Efter 17 år tillsammans släpper Saint Etienne sitt sjunde studioalbum, en konceptskiva om en dag i ett hyreshus. Dessutom siktar de in sig på nästa generation skivköpare med en barnskiva.


I juni kommer bandets sjunde studioskiva, "Tales from Turnpike House". Saint Etienne har alltid varit ett mer eller mindre konceptuellt band men på den här plattan är det mer tydligt än någonsin. "Tales from Turnpike House" utspelar sig i ett hyreshus och i låtarna får vi följa hyresgästerna under en dag, från morgon till kväll.

- Men vi insåg häromdagen att vi glömt bort lunchen, säger sångerskan Sarah Cracknell och skrattar.

Varför ville ni göra en temaskiva?

- Det gjorde det mycket enklare för oss. Att skriva om människor när man har en sådan idé är mycket lättare än att bara plocka idéer ur tomma luften. Man har något att hänga upp det på.

- Det ses nog som en ganska proggig sak att göra konceptskivor men vi har alltid varit ganska filmiska i våra texter och vår musik. Vi är dagdrömmare och det är kanske därför vi tycker om att visualisera saker.

Sarah Cracknell har en bebis "med ansiktet inkletat i banan" i knät men låter munter på telefonlinjen från London. Saint Etiennes senaste två skivor har spelats in med en gravid Sarah Cracknell i studion - hon har en treåring också.

- Prefekt timing. Det är ju en period då man inte vill exponeras - när man är jättegravid - så det har funkar väldigt bra.

Bandkollegan Pete Wiggs har en tvååring och efter att ha plågat sig igenom olyssningsbara barnskivor med "gräsliga keyboardljud och förfärliga, käcka låtar" bestämde sig bandet för att själva ge sig in i genren. De har redan färdigställt tolv låtar till en barnskiva som kommer senare i år.

- Vi ville göra en skiva som folk kunde spela för sina barn och som de kunde lyssna på själva. Dessutom blev det en ganska bra sätt för oss att få utlopp för vår barnslighet. Tidigare hamnade de barnsliga skämten på våra vanliga skivor så det här var ett ganska bra filter.

Bob Stanley och Peter Wiggs bildade Saint Etienne för 17 år sedan och Sara Cracknell blev permanent medlem några år senare. Med sin blandning av eterisk pop och dansmusik, sin oförställda trevlighet har de på något sätt lyckats röra sig utanför den nyckfulla brittiska trendapparaten som tuggar sönder nya band inom loppet av tolv månader - även om den brittiska pressen inte alltid uppskattat deras mer obskyra konstprojekt. Men trots att bandets historia är både lång och solid har det dröjt till alldeles nyligen innan Sarah Cracknell hittade sin riktiga sångröst.

- Min röst när jag pratar är ganska låg och jag gillar den inte riktigt. Du vet, som när man lyssnar på inspelningar av sin röst och ryser och tänker "herregud är det min röst, jag hatar den". Därför har jag alltid varit rädd för att sjunga i mitt naturliga röstläge - först nu har jag förstått att jag är starkare där än högre upp. På våra första skivor sjöng jag nästan i falsett. Nu har jag accepterat min röst.

På "Tales from Turnpike House" sjunger Sara Cracknell duett med den gamle musikalstjärnan och popsångaren David Essex.

- Jag var ett jättefan när jag var liten. Den första pryl som jag själv sparade pengar till och köpte var singeln "Rock on" i början av 70-talet. Sedan såg jag honom spela och blev faktiskt riktigt illa däran - han var min första riktiga förälskelse. Bob och Pete var också ganska stora fans så vi bara frågade honom och han sa ja. Det har vi lärt oss under åren, att allt man behöver göra är att fråga - nio gånger av tio säger de ja.

Året är fulltecknat för Saint Etienne. De skriver musik till en film om Lea Valley ("ett övergivet område i London som har en rik historia men numera bara är fullt av giftigt avfall") som ska framföras live på Barbican i London. Den här gången är det ingen som höjer på ögonbrynen av bandets kreativa utsvävningar.

- Folk verkar fatta oss bättre nu - de har nog accepterat att de inte blir av med oss. (PM)


Fakta/Saint Etienne

Bildades: 1988 i Croydon, England. Sarah Cracknell blev fast vokalist 1991.

Medlemmar: Bob Stanley (40), Pete Wiggs (39) och Sarah Cracknell (38).

Namnet: Efter ett franskt fotbollslag.

Diskografi: "Foxbase alpha" (1992), "So tough" (1993), "Tiger bay" (1994), "Good humour" (1998) och "Sound of water" (2000) och "Finisterre" (2002).

Sarah Cracknells favoritkonceptskiva: Colin Blunstones "One year" ("Den handlar om hur han blir kär i en modell och hur allt går förfärligt illa, under ett års tid. Det är ett enkelt koncept, precis som vår skiva. Det är trevligt att ha låtar som rör sig inom en tidsram - vår skiva börjar på morgonen och slutar på kvällen.")

Aktuella: Med nya skivan "Tales from Turnpike House" som släpps den 15 juni. Senare i år kommer en barnskiva.

Mer läsning

Annons