Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakari Oramo ska leda Kungliga Filharmonikerna

Annons
Den finländske världsdirigenten Sakari Oramo blir ny chefdirigent hos Kungliga Filharmonikerna från 2008. Han är i dag konstnärlig ledare för Birmingham Symphony Orchestra och leder också Finska Radions Symfoniorkester.


- Sakari Oramo är musik. Vi har följt hans karriär under lång tid och är oerhört lyckliga över att denne internationelle toppdirigent kommer till Stockholm, säger Stefan Forsberg, chef för Stockholms Konserthus.

På fredagen undertecknade Sakari Oramo sitt treåriga kontrakt inför kamerorna på en pressträff där hans namn presenterades. Först i mars 2008 kommer han att dirigera Kungliga Filharmonikerna för första gången. Oramo efterträder amerikanen Alan Gilbert som har lett symfoniorkestern sedan i januari 2000.

- Jag är mycket imponerad över orkestern i dess nuvarande läge och jag ser fram emot att vi tillsammans ska erövra nya musikaliska höjder i letandet efter det ideala musicerandet, säger Sakari Oramo.

Han är född 1965 i Helsingfors och studerade violin vid Sibeliusakademin fram till 1984. Åtta år senare tog han dirigentexamen och fick ett snabbt internationellt genombrott som representant för det "finska dirigentundret". 1995 debuterade han hos Birminghamsymfonikerna och sedan 1998 är han orkesterns chefdirigent och konstnärlige rådgivare.

Under 90-talet gästdirigerade Oramo Kungliga Filharmonin vid ett tiotal tillfällen. I december förra året återvände han för att dirigera orkestern under Nobelprisutdelningen.

- Det var som att komma hem till en familj och vänner som jag känner väldigt bra och som har vuxit mycket under de sju år som jag har varit borta från dem, säger Oramo.

Det är den fysiska upplevelsen av musiken som gör att han älskar varje ögonblick som han får leda en stor symfoniorkester.

- Den rent fysiska kraften i musiken som orkestern spelar live i en konsertsal är det starkaste man kan uppleva i kulturen över huvud taget. Sedan finns det massor av otroliga budskap som de stora tonsättarna lämnat till oss genom tiderna. Att få bringa dem till liv inför en publik är den stora drivkraften för oss som håller på med musik, säger Sakari Oramo.

Han har ett stort intresse för nyskriven musik och den årliga Tonsättarfestivalen i Stockholms konserthus var en bidragande orsak till att han tackade ja till jobbet. Festivalen tillägnas en internationellt verksam tonsättare vars musik framförs i serie konserter.

- Tonsättarfestivalen i Stockholm är unik i hela världen. Att kunna presentera en tonsättares verk som en helhet är fantastiskt och just så som man ska göra det, säger han.

Ett år innan Sakari Oramo tillträder jobbet i Stockholms konserthus får även Sveriges Radios Symfoniorkester en ny chefdirigent, den 30-årige britten Daniel Harding.

- Jag känner Daniel väl och uppskattar honom mycket. Han tillhör världens främsta dirigenter i den yngre generationen. Jag tror att det kan bli ett mycket intressant samarbete mellan orkestrarna.

Sakari Oramo har sin familj i Finland och kommer inte att flytta till Stockholm. Hans kontrakt är treårigt men från båda sidor finns en ambition om att samarbetet ska bli mycket längre. (PM)

Mer läsning

Annons