Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlade texter om Melodifestivalen 28 november

Annons
Melodifestivalen tuffare än någonsin

Stockholm (PM)

Kayo, ett splittrat Fame, Kikki Danielsson, Roger Pontare och Carola. Nästa års Melodifestival vimlar av artister med erfarenhet av vinster. Lägg till erfarna debutanter som Niclas Wahlgren och Patrik Isaksson och bilden av en stenhård tävling är komplett.

Den största bomben är utan tvivel Carola. Tvåfaldig vinnare av den svenska tävlingen och seger i Schlager-EM 1991 med "Fångad i en stormvind", miljontals sålda skivor och en kändisstatus som få - att inte utnämna Carola och låten "Invincible" till storfavorit är snudd på tjänstefel.

- Tiden är rätt för mig just nu. Fast jag hade faktiskt inte planerat det här, jag hade tänkt göra det när man firar 25 år eller så, så det kom lite överraskande för mig också, säger Carola.

Hon slog igenom med dunder och brak i tävlingen 1983, då "Främling" vann och satte sig på hela svenska folkets läppar. Samma år kom Kikki Danielsson tvåa med "Varför är kärleken röd?"

- Melodifestivalen har alltid betytt mycket väldigt mycket för mig. Jag har haft turen att ha väldigt bra låtar, har aldrig placerat mig sämre än fyra, alltid kommit med till final, låtarna har blivit evergreens. Det är ett oerhört intresse för schlager nu - det tycker jag är jättekul, säger Kikki Danielsson, som tävlar med "Idag & imorgon".

Tidigare vinnare som Kayo, Magnus Bäcklund och Jessica Andersson från Fame och Roger Pontare ska mäta krafterna mot artister med ytterst varierande bakgrund. Lasse Åberg och Klasse Möllberg i Electric Banana Band har en grundmurad popularitet, Patrik Isaksson är en av prinsarna inom den svenska snällpopen, den före detta tonårsidolen Niclas Wahlgren testar numera karriären som singersongwriter, Günther retade gallfeber på den goda smakens förkämpar med sin "Ding dong song" för några år sedan - alla tävlar de i Melodifestivalen nästa år.

- Jag är tävlingsinriktad och deltar inte för att förlora. Men när man väl står på scen handlar det bara om att göra så bra ifrån sig som möjligt, det är den känslan jag måste ta med mig dit, säger Niclas Wahlgren, som deltar med låten "En droppe regn".

Jessica Andersson från Fame, som segrade med "Give me your love" 2003, tävlar på egen hand nästa år, liksom parhästen Magnus Bäcklund. Hon håller med Niclas Wahlgren om förhållningssättet till tävlingen.

- Först och främst måste man ha en riktigt bra låt för att vinna, men en skön inställning är lika viktig. Jag tycker inte man ska ta tävlingsmomentet på för stort allvar, säger hon.

En annan som skriver under på det uttalandet är Björn Kjellman. Skådespelarens gränslösa kärlek till schlagern är välkänd och efter att ha figurerat i många olika sammanhang debuterar han i tävlingen. Låten heter "Älskar du livet" och kommer från Sveriges största schlagerfabrik - Bert Karlssons Mariann. En gång i tiden hemvist för Carola. Björn Kjellman kunde inte önska sig mer av sin debut.

- Det är just det som är den extra kryddan. Jag har en låt från Skaraland och jag tävlar mot Carola. Bättre scenario blir det inte, säger han. (PM)

Johan Sjöstrand

Sara Ullberg

Faktarutor:

DE TÄVLANDE STAD FÖR STAD:

Leksand 18 februari:

Simone Moreno: "Aiayeah (The music of the samba)"

Linda Bengtzing: "Jag ljuger så bra"

Electric Banana Band: "Kameleont"

Pandang: "Kuddkrig"

Hannah Graf: "Naughty boy"

Magnus Bäcklund: "The name of love"

Anna Sahlene: "This woman"

---

Karlstad 25 februari:

Kikki Danielsson: "Idag & imorgon"

Niclas Wahlgren: "En droppe regn"

Östen Med Resten: "Ge mig en kaka till kaffet"

Sonya: "Etymon"

Pablo Cepeda: "La chica de la copa"

Velvet: "Mi amore"

Elephantz: "Oh yeah"

---

Karlskrona 4 mars:

Patrik Isaksson: "Faller du så faller jag"

Elysion: "Golden star"

Kayo: "Innan natten är över"

Jessica Andersson: "Kalla nätter"

Gregor: "Mi amor"

Poodles: "Night of passion"

Jessica Folcker: "When love's coming back again"

---

Göteborg 11 mars:

Carola: "Invincible"

Laila Adéle: "Don't try to stop me"

Sandra Dahlberg: "Jag tar den jag vill ha"

Günther: "Like fire tonight"

Roger Pontare: "Silverland"

Evan: "Under your spell"

Björn Kjellman: "Älskar du livet"

---

Den åttonde tävlande på varje ort är ett jokerbidrag som avslöjas längre fram i höst.

---

Carola gör comeback i Melodifestivalen

Stockholm (PM)

Vilken schlagerskräll! Carola gör comeback i Melodifestivalen, 15 år efter vinsten med "Fångad av en stormvind". Med discoschlagern "Invincible" satsar hon på att göra ett nytt avtryck i schlagerhistorien.

Det är mycket tydligt vilken av artisterna i årets startfält till Melodifestivalen som har starkast lyskraft. Köerna med journalister och fotografer som ville komma i kontakt med Carola ringlar långa framför schlagerstjärnan på måndagens presskonferens Själv lyckas hon se ut som att detta bara var en vanlig dag på jobbet - lika glatt leende och proffsigt vänlig som alltid.

- Det här känns oerhört kul, jag är väldigt glad att få vara med nu igen, säger hon och fortsätter:

- Det är rätt i tiden för mig. Jag blev sugen under 50-årsjubileet i Köpenhamn, jag mjuknade upp lite och kände att det här är ju mina gamla gator. Jag kände mig hemma och jag förstår också hur stort Melodifestivalen är, nu när man fått barn och man lämnar honom på skolan.

Carola är en av tävlingens verkliga veteraner. 2003 firade hon ett inofficiellt jubileum i tävlingen - då var det 20 år sedan hon första gången ställde upp Melodifestivalen. Låten "Främling" vann också den svenska uttagningen. Sedan dess har hon varit med ytterligare två gånger, 1990 kom hon tvåa med "Mitt i ett äventyr" och 1991 vann hon hela den internationella tävlingen med "Fångad av en stormvind".

I många år har det spekulerats om att Carola ska vara med i Melodifestivalen igen, men ryktena har aldrig visat sig stämma.

- Jag har fått förfrågningar andra år, men det har kanske inte passat i tiden där man är rent musikaliskt. Men nu har vi haft det ganska öppet och vi jobbar på en ny svensk popplatta. Så tiden är mogen, tiden är rätt för mig just nu, säger hon.

Mycket av orsaken till att hon tackade ja just i år handlar om låten, som är skriven av schlagerrävarna Thomas G:son, Bobby Ljunggren och Henrik Wikström. Carola beskriver "Invincible" som en "modern upptempolåt".

- Det är en variant på "Number one", kan man säga. Nej, inte en variant, men det är en liknande låt som man kan tänka sig skulle kunna funka på dansgolven. Jag tror absolut att den kan slå internationellt.

Du har ju vunnit tidigare i Melodifestivalen, innebär det en ökad press på dig?

- Ja, det är klart. Men bara den där pirriga förväntan finns där hos en själv då är det fortfarande kul. Det får inte bli blodigt allvar på det sättet. Egentligen vill jag känna att jag aldrig har varit bättre. Jag vill göra det bästa ifrån mig någonsin - jag vill vara på topp med den här låten.

Carola tävlar i den omgång som avgörs i Göteborg den 11 mars. Där får hon bland annat möta Roger Pontare, Björn Kjellman, Günther & the Sunshine Girls och Sandra Dahlberg. (PM)

Sara Ullberg

---

Nionde schlagertävlingen för Kikki

Stockholm (PM)

Kikki Danielsson är tävlingens verkliga schlagerveteran. För nionde gången deltar hon i Melodifestivalen, med startfältets enda renodlade schlagerlåt "Idag och imorgon".

- Det är kul att vara med i leken igen, det känns som att det ligger precis rätt i tiden för mig. Det var dags nu! säger hon.

Kikki Danielsson debuterade i schlagertävlingen redan 1978. Då sjöng hon i gruppen Wizex som kom på en andraplats med låten "Miss Decibel". Kikki-statistiken i tävlingen är mycket god, hon har aldrig blivit sämre än fyra och vann den svenska uttagningen 1982 tillsammans med Elisabeth Andreasson och låten "Dag efter dag". Tre år senare gjorde hon om samma sak på egen hand med "Bra vibrationer". (PM)

- Det var nog den mest speciella tävlingen för mig. Jag var gravid och ingen visste om det utom Bettan. Det var lite extra pirrigt för jag fick inte ihop dressen där bak. Jag hade inte gått upp något i vikt, men brösten hade växt...

Nästa år tävlar du mot Carola - är det någon som har en chans mot henne?

- Det känns lite häftigt. Vi tävlade ihop 1983 när hon vann med "Främling", då blev jag tvåa. Men allt hänger ju på vilken låt hon har. Det är inte bara rösten utan låten som ska tävla, säger Kikki Danielsson. (PM)

Sara Ullberg

---

Hannah Graaf - Bambi på hal is

Stockholm (PM)

Hannah Graaf halkade in i tävlingen på ett bananskal, efter att Stephen Simmonds låt diskats. Hon är en nervös debutant - lite av Bambi på hal is - men ser fram emot att få tävla mot schlagerveteranerna.

Från början var det inte meningen att den förra Slitz-bruden och popstjärnan Hannah Graaf skulle vara med i Melodifestivalen. Men när "So good" ströks ur tävlingen blev hon uppringd av upphovsmakarna till "Naughty boy", låten som ersätter Stephen Simmonds melodi. Låten beskriver hon som "lyxig pop med inslag av 60-tal".

- Jag är en gammal schlagerdrottning, jag älskar schlager. Och man kan ju inte tacka nej när folk ringer och frågar, säger hon.

Nu kommer du att stå på scenen själv, utan systern Magdalena - hur känns det?

- Jag känner mig nervös. Jag går ju ofta hand i hand med Magdalena, men nu får jag klara mig själv. Jag gillar bättre att sjunga än vad hon gör och hon har ju hållit på med sitt. Så vi går lite skilda vägar.

Vad tycker du om startfältet i Leksand, där du tävlar?

- Det är bra konkurrens. De flesta har varit med flera gånger tidigare och är väl hundra gånger mer världsvana än jag. Men hur det än går så har jag i alla fall kommit med. (PM)

---

Niclas Wahlgren - debuterande mångsysslare

Stockholm (PM)

Niclas Wahlgren har figurerat i många olika sammanhang, men inte tävlat i Melodifestivalen. Nu är det dags. Hans låt "En droppe regn" är skriven av Schlagersveriges största.

Ingela "Pling" Forsman står för texten, Bobby Ljunggren och Henrik Wikström för musiken. Det är låtskrivarerfarenhet som lett hela vägen till Schlager-EM flera gånger, till exempel för Jan Johansens "Se på mig" 1995 och Jill Johnsons "Kärleken är" året efter. Nu är det Niclas Wahlgrens tur att förvalta arvet, den 25 februari står han på scen i Karlstad.

- De har skrivit en midtempolåt som passar mig fantastiskt bra. Den är stark, jättestark, säger Niclas Wahlgren.

Efter rollen som fumlig älskare i tonårssuccén "G - som i gemenskap" lanserades han som popidol, sedan dess har han varvat skådespeleri med barnunderhållning och på senare år har tiden vikts åt stillsam popmusik på svenska. Nyligen kom skivan "Modiga dårar". Niclas Wahlgren inser att Melodifestivalen är ett helt nytt kapitel för honom.

- Sammanhanget är olikt, men inte låten. Jag skulle kunna spela den tillsammans med mina egna låtar utan att någon skulle märka skillnaderna.

Vilken är den bästa Melodifestivalslåten genom tiderna?

- "Michelangelo" med Björn Skifs, helt klart. Han är en förebild för mig. Han är precis som jag, fast mycket bättre, säger Niclas Wahlgren. (PM)

Johan Sjöstrand

---

Fame - osplittrad duo i konkurrens

Stockholm (PM)

Magnus Bäcklund och Jessica Andersson vann Melodifestivalen 2003 som Fame. Nästa år tävlar de med var sin låt, i olika delfinaler. Men Fames historia är inte slut, trots spekulationerna.

- Vi vore dumma om vi lade ner Fame och fortsätter att jobba tillsammans. Men det är skönt att ha andra ben att stå på, säger Jessica Andersson.

Situationen är förvirrande. Den 18 februari står Magnus Bäcklund på Melodifestivalsscenen för att framföra "The name of love", två veckor senare är det dags för Jessica Andersson att sjunga "Kalla nätter" i Karlskrona. Och ändå är Sveriges officiella låt till vinter-OS "All in the game", med Fame. Ryktena om splittring verkar alltså överdrivna.

- Det är klart att jag är beredd på en massa intresse från media i frågan, säger Magnus Bäcklund.

Är du glad över att ni inte tävlar i samma delfinal?

- Det hade inte spelat så stor roll, det funkar ändå. Våra låtar är inte speciellt lika. Det hade varit skillnad om vi var en duo med samma kön, då tror jag att jämförelserna hade blivit svårare.

Bert Karlsson har utsett din låt till tävlingens starkaste?

- Bert Karlsson... Man ska ta den mannen med en nypa salt, men det är ju kul att han gillar den. Jag håller en cool attityd till den typen av spekulationer.

Jessica Andersson beskriver sin låt "Kalla nätter" som 80-talsdisco. Startfältet i Karlskrona imponerar på henne, Kayo och Jessica Folcker har ju medverkat tidigare i tävlingen.

Fast det har ju du också?

- Är jag en veteran? Kanske det, men se på Carola som ska tävla i Göteborg, det är ju bara för häftigt, säger Jessica Andersson. (PM)

Johan Sjöstrand

---

Björn Kjellmans dröm går i uppfyllelse

Stockholm (PM)

Han har gjort sig känd som en av Sveriges mest fanatiska schlagerfantaster. Nu går en gammal dröm i uppfyllelse för skådespelaren Björn Kjellman.

- Det här har varit en verklig dröm för mig ända sedan jag var åtta, nio år. Att vara med i Melodifestivalen var länge själva bilden av att vara artist för mig. Större än så här blir det inte, allt det andra är bara blahablaha, säger han.

I många år har han fungerat som schlagerexpert och kommentator under Melodifestivalen. Björn Kjellman har begåvats med ett knivskarpt minne för schlagertävlingens bidrag och kan utan att tveka sjunga upp Greklands bidrag från 1983 på grekiska. Nu ska han själv tävla i Melodifestivalen med låten "Älskar du livet", som har specialskrivits för honom.

- Den har en riktig schlagerrefräng som står sig, men också en viss anstrykning av chansontraditionen och svenska gamla tongångar. Det är ett slags vals, med mollvers och durrefräng, beskriver han.

Men det här innebär alltså att du inte kommer att kommentera tävlingen 2006?

- Om jag inte går vidare till Globen då kommenterar jag i radion. Så P4 hoppas att det ska gå illa för mig, säger Björn Kjellman och skrattar. (PM)

Sara Ullberg

---

Jessica vill ha revansch

Stockholm (PM)

I förra Melodifestivalen sjöng Jessica Folcker "Om natten" plågad av en galopperande halsinfektion. Det föll inte tittarna i smaken och hon blev utröstad. Nästa år gör hon ett nytt försök med "When love's coming back again".

- Då var jag lycklig över att jag lyckades ta mig igenom sändningen. Och låten finns kvar. Den är tokpopulär på gayklubbarna, säger Jessica Folcker.

Hon vet vad hon har att vänta innan hon tävlar i Karlskrona den 4 mars, en intensiv vecka med mycket jobb. Etablerade artister som Jessica Andersson, Kayo och hon själv möter hungriga namn som Elysion, Poodles och Gregor.

- Melodifestivalen har ju gått åt det hållet på senare år, det är snarare en stor show än en tävling i musik, säger Jessica Folcker.

Hur låter "When love's coming back again"?

- Det är en stark poplåt i midtempo. Den låter lite som Céline Dion, faktiskt.

Vad minns du mest av förra Melodifestivalen?

- All stress över att halsinfektionen skulle läka, säger Jessica Folcker. (PM)

Johan Sjöstrand

---

Patrik lovar partaj i Karlskrona

Stockholm (PM)

Grammisar, en Rockbjörn och en skara guldskivor. Patrik Isakssons äregirighet stannar inte där. Nästa år ställer han upp i Melodifestivalen, med det egna bidraget "Faller du så faller jag".

- Det ska bli jättekul. Jag och Kayo känner varandra, Poodles och jag är gamla vänner, Jessica Folcker - det kommer att bli roliga fester i Karlskrona, säger Patrik Isaksson.

Popsmeden slog igenom stort i slutet av 90-talet med riksplågan "Hos dig är jag underbar" och sedan dess har det rullat på. Senaste albumet "Vi som aldrig landat" kom förra året.

- Och så dyker jag upp i Melodifestivalen som gubben i lådan. Jag skickade in en låt och är väldigt stolt och glad över att få ha kommit med, säger Patrik Isaksson.

Hur låter "Faller du så faller jag"?

- Folk som gillar mig kommer att gilla den, och jag hoppas att de andra också gillar den.

Vad har du för förväntningar på tävlingen i Karlskrona?

- Det ska bli häftigt. Jag har valt att skriva musik och i det ligger mötet med folk. Bert Karlsson har gratulerat mig och sagt att det är det tuffaste startfältet någonsin, så jag är i gott sällskap, säger Patrik Isaksson. (PM)

Johan Sjöstrand

Mer läsning

Annons