Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra Medina spelar sjöjungfru i trapets

Annons
Att klänga i rep och hänga i trapets högt ovanför scengolvet är inte vardag för dansaren och skådespelaren Sandra Medina. Som sjöjungfru i cirkusversionen av HC Andersens saga "Havfruen" gör hon sin hittills mest utmanande roll.


- Visst kan det kännas farligt ibland, det handlar om precision och teknik som det tar tid att lära sig. Jag måste veta att jag sitter säkert i repet samtidigt som det ska se ut som om jag svävar fritt, förklarar Sandra Medina.

Tyngsta scenen är när hon själv hänger med foten i en repögla och ska rädda prinsen genom att dra upp honom i luften.

- Rep gör väldigt ont, men det är bara att härda ut. Dag Andersson i rollen som prinsen är tack och lov en både smärt och fysiskt stark mimare, så det går ändå ganska bra, säger Sandra Medina.

- Jag är helt slut efter varje repetition, men som härdad dansare kan jag ändå känna mig rätt lugn i den här tröttheten.

Cirkus Cirkör har tillsammans med den danska regissören Katrine Wiedemann gjort cirkus av sagan "Den lilla sjöjungfrun". Premiären i Köpenhamn i maj i år var en del i det stora HC Andersen-jubileet som pågår hela året i Danmark.

Det har blivit en historia som tar fasta på de oroande och ibland råa känslor man kan spåra i den poetiska berättelsen om sjöjungfruns längtan efter prinsens kärlek och en odödlig själ.

- Havfruen är en hjältinna, hon har en enorm styrka samtidigt som hon är så väldigt utsatt, beskriver Sandra Medina karaktären.

Föreställningen, som blandar nycirkus med dans, mim och skådespeleri, vänder sig i första hand till vuxna. För att slippa associationer till den sockrade idyllen i Disneys film ströks "den lilla" ur titeln som rätt och slätt blev "Havfruen". Så heter den också nu när Cirkus Cirkör spelar den hela julmånaden och in i januari på Dansens hus i Stockholm.

- Som sjöjungfru spelar jag ju en varelse som är både fisk och människa så jag kan ju inte gå på mina ben. Fiskar är ju snabba och snärtiga, jag får försöka hitta rörelsen fast jag ålar mig fram på golvet, säger Sandra Medina.

I sagan om de två elementen som inte kan förenas tvingas sjöjungfrun ge upp sin röst för att få komma upp på land. När hon äntligen får vara hos sin prins kan hon alltså inte längre tala.

- Som skådespelare är det ju svårt att vara helt stum när jag ska besvara repliker.

Dansen var Sandra Medinas första förälskelse. Hon utbildade sig på Svenska balettskolan och har dansat i Lena Josefssons koreografier på Skånes Dansteater. Sandra Medina medverkade också i Philip Blanchards uppmärksammade verk "Airbag" och "Noodles" och i Margaretha Åsbergs "Shadow of Pi".

Under senare år har hon arbetat med egna koreografier i gruppen New Found Land och performancekollektivet Bastard i Stockholm. Som skådespelare har Sandra Medina spelat huvudrollen som Anna-Maria i SVT:s ungdomserie "Spung" och flera roller på Stockholms stadsteater. Under våren ska hon göra en roll i "Pojken med resväskan" på Gottsunda teater i Uppsala.

- Så hoppas jag förstås att det eventuellt blir en världsturné med "Havfruen". Frågan om vem som ska spela sjöjungfru går förstås först till Melinda Kinnaman som gjorde rollen i originalföreställningen i Köpenhamn, säger Sandra Medina.

Hittills är det klart att Cirkus Cirkör spelar "Havfruen" i Århus i maj nästa år. Men förfrågningar finns från flera städer i och även utanför Europa. (PM)


Sandra Medina

Ålder: 29 år

Yrke: Dansare, skådespelare, koreograf och nybliven cirkusartist.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Pojkvän och en 6 månader gammal son.

Utbildning: Svenska Balettskolan, kurser i skådespeleri.

Oväntad talang: "Jag gör egna visor som jag klinkar fram på min gitarr."

Roligast med dans: "Min första passion, det intensiva samarbetet med de andra dansarna."

Roligast med teater: "Att nuet blir så levande på scenen."

Roligast med cirkus: "Tillfredsställelsen i att våga, eftersom det är så extremt, tufft och svårt." "Kräver ett fysiskt mod som skiljer sig från modet att göra andra saker på en scen."

Aktuell med: Rollen som sjöjungfru i Cirkus Cirkörs cirkusversion av HC Andersens saga "Havfruen". Premiär den 1 december på Dansens hus i Stockholm. (PM)

Mer läsning

Annons