Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningssägande systrar tar plats på Sundsvall bjuder: "Har mött mycket motstånd och hat"

Systraduon Arrhult ifrån Sundsvall intar scenen på sommarens sista Sundsvall bjuder. De drömmer om en framtid inom musiken och hoppas förmedla starka budskap. "Vi vill säga sanningen", säger Agnes Arrhult.

Annons

Arvid och Agnes Arrhult inför sitt första framträdande som gruppen Arrhult på Sundsvall bjuder.

De vill göra musik byggt på känsla och förmedla budskap om rättvisa, att våga vara sig själv och djurrätt. Systrarna Arvid och Agnes Arrhult är 18 och 15 år gamla och har just kommit ut med sin första singel. Sundsvall bjuder blir deras första framträdande som gruppen Arrhult.

– Det känns pirrigt men kul. Men vi har ju varandra, säger Arvid Arrhult.

Lillasyster Agnes Arrhult håller med.

– Det känns jättekul men jag är supernervös. Jag tror att det är ganska bra att vara nervös, eller jag har hört att det är det, säger hon.

Att sudda ut könsnormerna och säga sanningen är viktigt för de båda. Arvid och Agnes skriver låtarna tillsammans och berättar att de både vill nå ut med sina erfarenheter och med sitt budskap.

– Vi har mött mycket motstånd och hat. Både som veganer och i våra ambitioner att stå upp för att älska oss själva. Arvid har alltid varit feminin och har fått möta motstånd ända sedan dagis, säger Agnes.

Arvid och Agnes står up för allas rätt att vara den de är samt för djurens rättigheter.

– Jag som transperson känner att det finns dålig, om ens någon, representation av transpersoner inom musiken. Jag vet hur svårt det är när en ser ner på sig själv på grund av andras kommentarer. Jag vill visa andra att det är viktigt att komma ihåg vem du är och vad du vill. Jag vill ge andra samma stöd och push som jag själv fått av mina musikaliska förebilder, säger Arvid.

Arvid har nyligen påbörjat en könskorrigering till kvinna och vill stå upp för allas rätt att vara dem de är.

– Jag är inte perfekt eller så och jag har just börjat min resa, men jag vill ta plats och representera transpersoner på scenen, säger hon.

Trots att de mött motstånd vill de fortsätta

Deras musik kombinerar deras passion för rättvisa med känslostark indiepop. Genom sin musik hoppas de kunna sprida värme i en värld som de upplever som tidvis väldigt mörk.

– Det finns så mycket hat i världen. Det vill jag bryta. Vi vill säga sanningen och sträva efter förändring. Om vi når ut bara till någon med vårt budskap så är det en vinst, säger Agnes.

– Om någon kan gå ut ur mörkret och hitta sig själv så kan de göra vad som helst, fortsätter Arvid.

Mer läsning

Annons