Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sant och falskt om norrmän och svenskar

Annons
En slapp typ i slafsig träningsoverall djupt nersjunken i en campingstol. Så ser bilden av en typisk svensk ut i Norge. Utställningen "Norrmän och svenskar" berättar allt om vad svenskar tycker om norrmän och hur norrmännen ser på oss.


Två medelålders män i dockgestalt är det första som möter besökarna på utställningen på Nordiska museet. De representerar Ola Nordman och Medelsvensson som vi uppfattar varandra på var sin sida om gränsen.

Så nära men ändå så olika skulle man kunna säga. Vår bild av norrmannen som hurtig sportfåne klädd i lusekofta och toppluva är välbekant. Att norrmännen ser oss svenskar som illa klädda campingturister känns nästan deprimerande.

- Vi har skickat ut en frågelista till slumpvis utvalda i båda länderna där vi ställt frågor om vad norrmän och svenskar känner till, tycker och tror om varandra, säger Maria Maxén, svensk projektansvarig för utställningen.

"Norrmän och svenskar" är ett samarbetsprojekt mellan Nordiska museet och Norsk Folkemuseum i Oslo med anledning av hundraårsminnet av unionsupplösningen 1905. När den tidigare visades i Oslo hade de många besökarna massor av synpunkter på den bild av norrmän som senare skulle visas upp i Sverige.

- Det som skiljer mest är att norrmän vet mycket mer om Sverige än vad vi svenskar känner till om Norge, säger Maria Maxén.

Norrmännens bild är mer nyanserad. Bara drygt hälften av norrmännen ser den typiske svensken som en man i "grilledress". Resten uppfattar typsvensken, det är alltid en man, som en stel herre i kostym med en attachéportfölj i handen.

Svenskar är också snåla och nedlåtande mot sina grannar. Ändå uppfattar norrmännen oss som pålitliga och artiga, urbana och kontinentala. De tycker också att svenskan är ett vackert och poetiskt språk.

"Norrmän och svenskar" är inte enbart en utställning om attityder. Den handlar om två folk som i många avseenden står närmare varandra än några andra i Europa. Den berättar också om den gemensamma historien under unionstiden, hur vi påverkade varandra och till sist skilde oss åt på fredlig väg.

- Både svenskar och norrmän ser sig själva som världens mest naturälskande folk. Det är ett av de teman vi berör. Vi tar upp gränssamarbete och områden där vi konkurrerar med varandra, som inom idrott och populärmusik.

Scenkläderna som svensk-norska Bobbysocks hade på sig när Norge för första gången vann Melodifestivalen finns i en monter. Liksom kavajen med norska flaggan på fickorna och den svenska på slagen som Thore Skogman brukar ha på sig när han uppträdde för norska fans.

I avdelningen om nationell identitet finns bilder av den danske prinsen Carl på vinglig skidtur. Så fort han hade valts till kung

kung Haakon av Norge tvingades han att ta skidlektioner. Ett konkret exempel på hur man försökte göra en riktig norrman av dansken.

Samarbete underlättar ofta livet för boende i glesbygd på båda sidor av Europas längsta nationsgräns. Det har man alltid förstått i grannbyarna Gäddede och Nordli. I många år hade Jormvattnets IF sin hemmaplan i närbelägna Nordli för att kunna spela sina matcher i den svenska serien. Deras egen plan var för kort. Än i dag är den svenske distriktsläkaren Bo Jonsson i Gäddede jourläkare på helgerna för invånarna i Nordli, i annat fall skulle nordliborna tvingas åka 17 mil för att få vård. Grensekören rekryterar sina medlemmar på båda sidor om gränsen för att få ihop tillräckligt många sångare.

- Norrmännens bild av Sveriges agerande under andra världskriget är väldigt negativt. Vi som arbetade med utställningen såg det som ett gemensamt intresse att låta några av de tusentals norrmän som fann en fristad i Sverige berätta sin historia, säger Maria Maxén.

Flera flyktingars ödén skildras i en monter. Lånar man en av museets audioguider kan man höra Maria Levin berätta om de tyska ockupanternas jakt på judar i Norge och om hur hon som barn flydde i snön över gränsen.

"Norrmän och svenskar" invigdes den 26 oktober, på dagen 100 år efter att Karlstadskonventionen skrevs under av norska och svenska representanter. Dokumentet var den officiella bekräftelsen på skilsmässan mellan de båda länderna. Utställningen pågår till den 18 april. (PM)

Mer läsning

Annons