Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongens höjdare! Betyg: 5 ST

Annons
Jazzklubben: Bob Mintzer & Rafael Sida med High Coast Jazz Orchestra och ungdomsstorbandet Lust
Jazzåret, som inleddes med Sandviken Big Band och Linda Pettersson, gick igår till halvtidsvila med Bob Mintzer och Rafael Sida tillsammans med länstorbanden High Coast och Lust. Den fulltaliga publiken som troget ställer upp fick vara med om en perfekt avrundning på vårsäsongen.
Redan i början på 20-talet hade Fletcher Henderson skapat storbandsprototypen. Efter hans banbrytande insats har storbanden haft och har en betydande roll för jazzens utveckling. Det är i den denna miljö som kreativa kompositörer och arrangörer ges möjlighet att testa sin förmåga att experimentera med klanger, rytmik etc. En av de mest framstående i branschen är Bob Mintzer. Kunskaperna han inhämtade hos Buddy Rich och Thad Jones/Mel Lewis har han förvaltat väl och gått vidare med sin personliga utveckling på alla plan. Under fem dagar har han rest runt i länet med High Coast Jazz Orchestra som verkligen har fått bekänna färg för hans kompositioner och arrangemang tillhör inte den gängse storbandsjazzen med fyra slag i takten. Han har också drillat ungdomsbandet LUST med sina kluriga alster.
Under drygt två timmar spelades det svängig och rytmiskt laddad storbandsjazz utan skyddsnät med enbart material ur Bob Mintzers digra musikskatt. Först att inta scenen var ungdomsbandet Lust med Mintzer bakom trummorna då ordinarie trummisen blivit sjuk. Under domptören Fred Noréns ledning visade ungdomarna med all rätt att de är värdiga vinnare av årets ungdomsfestival i Linköping. Hela deras avdelning sprudlade av entusiasm och spelglädje. Jag noterade fina solistinsater av bl.a. Martin Norberg tenorsax, Jonas Eriksson gitarr, Emil Lag trumpet och Mattias Räfsnäs trombon.
Efter en kort paus var resten av kvällen vikt för Bob Mintzer, Rafael Sida och High Coast. Bobs svårspelade låtar genomfördes på ett magnifikt sätt. Han såg väldigt nöjd ut både med ensemblespelet och de många solistinsatserna. Ingen nämnd, ingen glömd. Själv visade Mintzer upp sig i helfigur i den vackra balladen Thruth. Hela hans bedårande musikalitet fick ett eget liv när han lämnade de konventionella ramarna och blev mera frigjord. Till sist en eloge till Rafael Sida som med inlevelse gav musiken en rytmisk spänst och energi. Särskilt starkt i de latininfluerade numren. Säsongens höjdare! Trevlig sommar!
Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons