Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongens överraskning!

Jazzklubben: Björn Jansson Quartet och Hanna Elmquist

Annons
Det är glädjande att jazzklubben bjuder på nya namn. Nackdelen med generositeten är att de \"fega\" lyssnarna, som måste ha igenkännandets varumärke, stannar hemma istället för att få vara med om det oväntade. Publikbortfallet var markant när den okända men mycket välspelande kvartetten under Björn Janssons ledning och sångerskan Hanna Elmquist bjöd på säsongens stora överraskning. Det är inte alltid att åldern och rutinen är avgörande för att prestera god musik vilket de här ungdomarna i 20-25årsåldern visade prov på. De träffades på Musikhögskolan i Stockholm och har spelat tillsammans i ett år vilket man har svårt att förstå för samspelet var rutinerat tajt och mycket svängigt.
Repertoaren innehöll idel ädel adel ur den amerikanska sångskatten, It Had To Be You, Love For Sale, med flera. Samtliga melodier hade dressats om i nya fräscha arrangemang. Ett av höjdarnumren var Billie Holidayballaden Don´t Eaplain i duoformat med nya sångfyndet Hanna Elmquist och pianisten Jonatan Fritzén ackompanjemang.
Nu är inte Scott Hamilton ensam längre som bärare av arvet från swingerans tenorister. Björn Jansson kan även räknas dit även om spelet ibland glimtade till mot ett modernare uttryck men i grunden var det influenser från de gamla mästarna som sken igenom. För det rytmiskt gedigna kompet stod basisten Markus Hängsel och trumslagaren Jon Persson. Två \"time-keepers\" som verkligen hade fyr under pannan. En kanonkväll värd större publik!
Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons