Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt dig ner. Här ska du få höra!

Annons
Klockan går mot ett på natten och Anna har precis kommit hem från festen som jag missade på grund av ett äckligt halsont som aldrig verkar försvinna. Med några drinkar i huvudet och champagne i benen blir hon placerad vid köksbordet, glad efter en kväll i gott sällskap. Jag drar hastigt fram en stol åt mig själv. Min röst är allvarlig och något ljudligare än vanligt.
"Nu har jag det", säger jag och börjar redogöra för livet som helhet; hur man antingen är någon som gör rätt eller någon som gör fel. Hur en ambition att alltid vara ärlig aldrig kan löna sig i västvärlden; hur man antingen är aktiv och ambitiös och gör andra människor illa eller passiv och offerliknande och gör sig själv illa.
Det är svårt att förklara. Huvudet är fullt av tankar. Jag är långt snurrigare än festprissen mitt emot. Mina kinder blir varma och hjärtat dunkar bestämt i bröstet. Jag börjar rita på ett papper som finns inom räckhåll livet som en graf bestående av två streck, två axlar. "Så här enkelt är det", säger jag och visar den gula post-it-lappen. "Eller svårt."
Anna tar både ordet och pennan ifrån mig och fyller i, ändrar och lägger till. Så här fortsätter det ett tag, fram och tillbaka med höga röster, tills vi går och lägger oss, om inte klokare så i alla fall mer inspirerade än tidigare.
Anledningen till den blomstrande diskussionen är att jag tidigare på kvällen sett filmen Attentatet mot Richard Nixon (The assassination of Richard Nixon), som har Sverigepremiär på Triangelfilms biografer i morgon.
Surkarten Sean Penn spelar huvudrollen, hur bra som helst kan tilläggas, och Niels Mueller långfilmsdebuterar som regissör. Bland de otaliga producenterna finns Muellers kompisar Alfonso Cuarón (Din morsa också), Alexander Payne (About Schmidt, Sideways) och Leonardo DiCaprio.
Attentatet mot Richard Nixon är en lysande regidebut, en skådespelaruppvisning av Sean Penn och ett bottenlöst underlag för nattliga (eller dagliga) diskussioner om hur vi ser på oss själva, livet och samhället. Håll utkik. Någonting säger mig att Draken kommer att fiska efter den här filmen, precis som man håvat in Alexander Paynes Sideways som går upp i morgon.
Något annat: I går släpptes Kay Pollaks Så som i himmelen på dvd. Det blir det slutgiltiga testet på hur långt ut i de svenska stugorna dvd-spelarna har nått. Säljer filmen bra kan vi konstatera att även mormor och farmor kör digitalt numera. Digitalt är det förresten även om filmen inte säljer bra, för då har mormor och farmor laddat ner den från nätet istället.
Till sist: Biografer i hela landet visar film för halva priset på söndag, så även Filmstaden i Sundsvall. Passa på.

Mer läsning

Annons