Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schablonartat om mordisk sektledare

/

Innan frosten

Annons
Senaste Wallander-filmen Innan frosten handlar om religiösa fanatiker, som går från ord till handling i sin strävan efter att behålla det rena och ursprungliga från bibeln. Det vill säga, deras förvridna tolkning av bibelns ord.
Filmen börjar med att ett par svanar eldas upp, och en äldre kvinna, som råkar bli vittne till illdådet, mördas. Wallanders dotter Linda (Johanna Sällström), som just fått jobb som polis i samma stad som pappa Kurt (Krister Henriksson), snubblar omgående över liket.
Sedan sker ett ritualmord i en kyrka, samtidigt som en väldig massa sprängämnen stjäls ur ett militärförråd. Och när nyheten släpps om att ett homobröllop ska ske i stan inom kort behöver man inte heta Kurt Wallander för att fatta vad som ska hända.
Krister Henriksson är en duktig skådis, och det skymtar då och då, men han kan inte göra så mycket åt sin Wallander. Främst för att regissören Kjell-Åke Andersson inte vet om han ska lägga tyngdpunkten på relationen mellan far och dotter, eller om kriminalgåtan är huvudspåret.
Och varför måste sektledaren framstå som en fradgatuggande galning? Det är bara en av många förenklade och irriterande schablonbilder som inte borde finnas i en så pass påkostad film.

Mer läsning

Annons