Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagermaffian slår till igen

Annons
Så sitter man här, lika förvånad (och förbannad) som vanligt ...
Nej, inte över valet av litteraturpristagare. Han är helt ok, säger vår kulturguru Bladh och säger han det så är det så.
Min förvåning gäller Schlagerfestivalen. De 28 låtarna som ska tävla vidare mot ära och berömmelse är utvalda. Juryn har sagt sitt.
Jag bara undrar hur i hela friden en enda person kan figurera med sex bidrag (hur många hade han skickat in?). Och det är samma visa varje år. Ivrigt påhejade av lobbande förlagsherrar mobiliserar Thomas G:son, Ingela Pling Forsman, Dille Didrichson, Bobby Ljunggren, Calle Kindbom m.fl sitt tunga artilleri. Känns namnen igen? Ja, jag kunde just tro det. Trots ett urval bland tusentals bidrag är det få som orkar stå emot låtskrivarmaffian. År efter år. Samma fenomen. Nykomlingar göre sig icke besvär.
G:son fick alltså med sex bidrag den här gången, Ingela Pling tre. Jag har absolut inget att erinra mot deras talang, men det är inte bra för den musikaliska mångfalden. Och det är defintivt till skada för återväxten i branschen. Eller är det kanske så illa att det inte finns någon; återväxt alltså?
På tjejsidan verkar det i alla fall vara rent ut sagt uselt. Jag kan bara hitta totalt sju (Pling inräknad). Var finns ni alla musikskrivande tjejer? Gina Jacobi ...!? Bortsållade eller bortkollrade?
Melodifestivalen är ett av våra folkkäraste evenemang, men lyskraften avtar om vi alltid ska möta samma ansikten i green room varje år. Det är också ett problem att våra mest etablerade artister vänder festen ryggen. Inget ont om Kikki D, Kayo och Östen mé Resten. Men inte är det några man springer benen av sig för att få se/höra. Möjligen kan jokrarna rädda föreställningen. Där nämns namn som Magnus Carlsson, Jerry Williams och Rednex. Alltid nå´t.
Electric Banana Band! Jag höll på att smälla av. Trazan och Banarne på den internationella schlagerscenen. Skämt eller allvar? Visst är frågan berättigad. Risken är att publiken röstar fram låten Kameleont i ren protest mot spektaklet. Jag citerar Lasse Åberg:
Jag går bara omkring och fnissar just nu.
Förstår det. Fortsättning följer. Årets schlagertåg har just börjat rulla. Kväll- och skvallerpress vässar pennorna. Löpsedelspressarna är nysmorda och snart börjar löpsedlarna berätta om plagiat, stulna melodier, artister som hotar hoppa av, knark, fylla, bulemi, benbrott, förkylningar, halsinfektioner, taskiga uppväxtförhållanden och röstningsmygel. En helcorny värld. Vid närmare eftertanke kanske det är så att Electric Banana Band ändå passar riktigt bra i det här sällskapet.

Till sist ...
... en reflektion om ett helt annat ämne. Har ni tänkt på invasionen av kommentatorer på tv-sportsändningarna numera. Det är ju skrattretande surrigt mellan varven. Såg Kroatienmatchen på trean (missade Island). Tre tyckare är åtminstone två för mycket.
Glen Hysén håller med Cain Dotson som Thomas Nordahl också håller med om att Anders Svensson onödigt slår bort svenska hörnor vilket alla tusentals tittare själva ser; och håller med om.
Lägg därtill referent, sammanhållare i studion och intervjuperson i stadion. Tror dom inte att vi tittare faktiskt kan dra egna slutsatser också. Kom sen inte och snacka om dyrbara produktioner!

Mer läsning

Annons