Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schyffert får humorserie i Femman

Annons
I höst tar Henrik Schyffert humorn på allvar i dokumentärserien "Dokument humor". Där intervjuar han några av världens främsta komiker. Men redan i februari skämtar han själv igen i en ny humorserie i Kanal 5.


Hans nya serie i Kanal 5 är uppbyggd som klassisk sketchhumor.

-Det blir gamla hederliga kött och potatis-skämt. Vad ska det bli vet inte ännu. Det är den stora frågan. Jag ska vara klar i februari och har knappt börjat, så jag börjar bli lite nervös, säger Henrik Schyffert.

Som vanligt har han flera komiska järn i elden. Vid sidan om ståupp-föreställningarna har han och resten av Killinggänget börjat fundera på ett nytt projekt.

Efter att Jonas Inde lämnade humorgänget under viss medieuppståndelse i början av året spekulerades det kring om det var slutet för Killinggänget. Men så var det inte.

- Vi har ingen aning om vad det ska bli, vi har några idéer vi pratar om. Men det var ett möte för två veckor sedan och ett på tisdag, så vi håller på, säger Henrik Schyffert.

Någon ersättare för Jonas Inde är inte aktuell just nu.

- Vi letade efter en asiatisk kvinnlig komiker, men vi gav upp, konstaterar Schyffert på välkänd Killingjargong.

Just asiatisk humor är Henrik Schyffert väl insatt i efter sin nya dokumentärserie om humor. "Dokument humor", som sänds i Sveriges Television i åtta delar med start den 17 november. Han har rest runt i världen och intervjuat komiker om humor. Under de resorna hamnade han bland annat som ståuppkomiker i Tokyo.

- Det var bland det nervösaste jag gjort. Jag övade in en scenshow på fem minuter på japanska för att undersöka hur västerländsk humor fungerar i öst. Det var en katastrof, men det blir bra tv, säger han.

Flera av världens främsta komiker ställde upp för intervjuer, till exempel Conan O´Brien, Eddie Izzard och John Cleese. Men det visade sig svårare än väntat att få kvinnorna att ställa upp.

- Vi bestämde från början att undvika att hamna i den eviga diskussionen om killar eller tjejers humor är bäst och i stället blanda de bästa komikerna oavsett kön. Men tjejerna vägrade vara med. Jag tror att det är för att tjejer inte är så anala som killar.

Henrik Schyffert ser sig själv som en av dessa nördiga manliga komiker som älskar att diskutera humorns natur. Han lärde sig Magnus och Brasse utantill och spelade in Monty Python på kassettbandspelare i barndomen.

Han vill ta bort alla förhoppningar om att tv-publiken ska sitta och gapflabba till "Dokument: humor". Att dissekera humor har aldrig varit roligt.

- Nej, vi har inte velat göra något kul. "Intressant" har varit vår ledstjärna. Om man gillar geologi är ett program om grus världens bästa tv-program. Det har vi gått på. Vi har aldrig tänkt att det skulle bli roligt. (PM)

Mer läsning

Annons