Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Science fiction-magin är tillbaka

Star wars episod III – Mörkrets hämnd

Annons
Mörkrets hämnd är på alla sätt den bästa av de nya Star wars-filmerna, men intrigen är tunn och storyn står ofta och stampar. Och Lucas försök att föra in politik klär rymdsagan lika dåligt nu som tidigare.
Ändå ger filmen lite av den där gamla science fiction-magin.
Inledningen är magnifik. De specialeffekter som var så bristfälliga i del ett och två, där både miljöer och animerade figurer såg precis så konstgjorda ut som de var, är här förträffliga. Den inledande luftstriden är en upptakt jämförbar med inledningen av den första Indiana Jones-filmen. På ett ögonblick är vi inne i äventyret och allt är så där filmmagiskt som det ska vara i en saga.
Hayden Christensen gör sig bra som en oskuldsfull Anakin, men när den unge Skywalker ska bli farlig väger Christensen för lätt. Ewan McGregor klarar sig bättre som Obi-Wan Kenobi, men tvingas tyvärr vara putslustigare än vad som anstår en Jedimästare.
Men ändå - Anakins resa mot den mörka sidan är en berättelse som är tilldragande i all sin naivitet precis som Luke Skywalkers kamp i de tre gamla filmerna.

Mer läsning

Annons