Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segdragen publiksuccé

Filmstaden: Pistvakt Regi: Stephan Apelgren I rollerna: Lennart Jähkel, Tomas Norström, Jacob Nordenson, med flera

Annons
Alltid ett vågspel att överföra en tv-serie till film. Sällan eller aldrig blir det lika bra. Folket bakom Pistvakt lyckas ändå ganska väl.
I Svartlien är inget sig likt. Fadern Stor-Erik har hittats död, och samma dag som begravningen åker mamma Gudrun iväg med Bengt-Hans i bodegan. På förlovningsresa! Till Spanien!
Kvar är de tre bröderna, som genast drabbas av kollektiv depression. De bråkar med varandra, och stämningen är nära fryspunkten. Till sist rymmer Jan-Erik, men i snön hittar han ett litet barn, som han tar med sig tillbaka.
Samtidigt är det något som inte står rätt till i bygden. Telefonerna funkar inte, och läsk/mat/bokbussen hittas övergiven. Sven-Erik inser snart att ett sint och plågat odjur rör sig ute i snödrivorna.
Det största problemet är att filmen är för seg. Även om brödernas tungsinne och det konfliktfyllda barnaskötandet skildras på ett roligt sätt, så tar det lång tid innan nåt händer. Men då blir det å andra sidan rejält drag, med skottlossning, explosioner, osannolika hjältedåd och till sist välkoreograferad discodans.
Givetvis blir detta en publiksuccé, men själv hade jag hellre sett att det blev ännu en tv-serie. Eller varför inte en nationell teaterturné?

Mer läsning

Annons