Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

September siktar mot världen

Annons
September slog igenom med låten "La la la (Never give it up") för två år sedan. Nu är hon tillbaka med hiten "Satellites" och ett nytt album. Och den här gången siktar hon på utlandet.


Det händer mycket för Stockholmstjejen September just nu. Hennes hit "Satellites" rullar ständigt på radion och till veckan kommer hennes andra platta "In orbit". Just nu befinner hon sig också på turné runt Sverige. På sitt andra alster har hon återigen jobbat med låtskrivartrion Jonas von der Burg, Niclas von der Burg och Anoo Bhagavan och återigen är det fråga om houseig dansmusik som fastnar.

- Den här skivan har automatiskt blivit mycket bättre än den förra eftersom jag och de jag samarbetar med blir närmare och närmare hela tiden. Ju längre man arbetar med olika producenter och låtskrivare, desto mer växer man ihop. Allting är anpassat efter hur jag sjunger och tolkar materialet, säger Petra Marklund, som hon egentligen heter.

20-åriga Petra Marklund har sysslat med musik sedan var liten. Hon börjde i musikklass som tioåring och fortsatte sedan till Södra Latins yrkesmusikerlinje. Tidigare spelade hon i ett band och vid sidan av September skriver hon också sina egna låtar. Musiken, som hon beskriver som soulfunkelektro, går dock inte att finna på hennes nya skiva.

- Jag har inte velat lägga något fokus på det, eftersom September är mitt huvudprojekt. Det andra har jag lagt mer på en hobbynivå som dock ändå blivit ganska seriöst. Jag skriver med en kille som heter Michel och vi har fått in en av mina låtar på andras plattor. Men när det gäller September är det så skönt att fokusera på att vara sångerska och artist. Det är så otroligt mycket jobb bara det.

September verkar i en genre som aldrig stått särskilt högt i kurs hos kritikerna. Men i takt med att en generation som växte upp med Pandora, Corona och Blümchen gör entré i musikvärlden, blir det alltmer accepterat att låta sig influeras av eurodiscon. Uppmärksammade Cat 5 och Le Sport är några exempel. Men Petra Marklund vill helst inte sätta någon etikett på Septembers musik.

- Genren har varit ganska nedhissad. Eurodisco klingar lite fult och jag vet inte riktigt varför. Men jag ser inte det jag gör som eurodisco heller. Men det började med det och sedan utvecklades den i många olika grenar.

Vad man än väljer att kalla Septembers sound, så är det inte omöjligt att "In orbit" kan bli steget ut i världen för henne. I början av nästa år ska skivan lanseras i 52 länder över hela världen. Petra Marklund ser förtjust ut vid tanken.

- Min dröm har alltid varit att resa runt och sjunga och uppträda. Och nu är det kanske det som kommer att hända. Det skulle betyda jättemycket. Jag tänker inte "Nu ska jag slå", men ju fler som hör min musik desto bättre är det. Jag tror inte att jag har fattat det än, säger Petra Marklund.

Först ska hon dock koncentrera sig på sin Sverigeturné som når Örebro på lördag och sedan fortsätter genom landet fram till i början av december. En spelning i Finland hinner hon också med. Med sig på turnén har hon sina två bästa kompisar som körar och dansar.

- Vi är som en bästistrio som åker i väg överallt. Det är verkligen jättekul och tryggt. (PM)


Turnéplan:

22 oktober Örebro

28 oktober Sandviken

29 oktober Filipstad

31 oktober Birka Cruise

1 november Birka Cruise

4 november Skövde

5 november Sala

11 november Ulricehamn

12 november Karlskoga

16 november Västerås

18 november Luleå

19 november Kalix

25 november Sälen

26 november Finland, Helsingfors

2 december Stockholm

3 december Gävle

Mer läsning

Annons