Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex års väntan är över

/
  • The Kristet Utseende förnekar sig inte. Efter sex tysta år är de tillbaka på de svenska scenerna med spritpunkklassiker som Bärs om bärs och Pang på pungen i Portugal. I helgen spelar de på Hultsfred.

Pang på pungen i Portugal. Transa i Transylvanien. The Kristet Utseende har alltid haft ett finurligt sinne för geografi, anatomi och religionskunskap. Efter sex års frånvaro är Sveriges mest raffinerade spritpunkare tillbaka. Äldre, tyngre och lite mer ekonomiskt sinnade.

Annons
Så beskriver sångaren, grundaren och bandpappan Jörgen Fahlberg statusen för medlemmarna i den mytomspunna Gnarporkestern The Kristet Utseende. På lördag åker de till Hultsfred för att möta fansen igen. Det blir första gången på sex år, helgens lilla smygpremiär på Åland borträknad.
Det verkar ha kommit en ny generation av Kristet-fans. Sedan många år tillbaka har jag fått mejl varje vecka från fans som vill se oss återförenade. Det har varit ett jävla tjat, säger Jörgen Fahlberg.
Precis. Egentligen vill vi inte återförenas, men vi är lite konflikträdda och orkade inte diskutera mer, säger bandkollegan Janne Wiklund med ett skratt.
Men visst vill de. Med jämna mellanrum har Janne och Jörgen diskuterat att samla bandet igen, utan att komma längre med planerna. När Janne dök upp i familjeprogrammet Fortet mejlade Jörgen till den nyblivne tv-kändisen och comebacken började äntligen ta form.
Senast Kristet Utseende var ute och frälste världen med sin snabba punkmetal-hybrid och tvivelaktiga lyrik var budgeten minimal. I bästa fall slutade spelningarna med att de fick sova på vardagsrumsgolvet hemma hos arrangören. Möjligen fick de sprit, sällan mat.
Vi har velat göra det på en högre nivå och seriösare den här gången. En del kanske tycker att vi har sålt oss för att vi inte spelar för lite öl längre. Men jag är 32 år och har spelat gratis i 17 år, någon gång vill man ha betalt, säger Janne Wiklund.
För att slippa gärdgårdsserien den här gången tog bandet kontakt EMA Telstar. Men trots professionell hjälp var intresset svagt bland festivalerna. Till en början.
Vi fick nej från många eftersom vi var så sent ute. Då bestämde vi oss för att bara göra nåt gig i sommar och koncentrera oss på låtskrivandet i stället, säger Janne Wiklund.
Kristet Utseende tackade ja till Augustibuller efter år av tjat från arrangören. Det tog skruv. Två veckor senare ville plötsligt alla boka punksuputerna.
På en vecka fick vi massor av förfrågningar. Och jag vet att Hultsfred fick stora påtryckningar på sin hemsida när väl återföreningen blev officiell. Den enda festivalen som inte kunde ta oss fast de ville var Storsjöyran. De hade redan satta alla artister, säger Janne.
Nu är en hel rad sommarspelningar inplanerade, eller tältmöten som Kristet Utseende väljer att kalla sina sammankomster. Fast giget på hemmaplan satt långt inne. Först nyligen blev det klart att bandet spelar på Gatufesten, men de gör det på festivalens minsta scen.
Ingen vet riktigt hur mycket folk den scenen kan ta. Men jag hoppas att de kan sköta säkerheten och är vaksamma på att det kan bli ganska trångt, säger Janne och fortsätter:
Vi är inte något favoritkoncept för Gatufesten i år. För publiken är vi nog det, men inte för de som bestämmer i ledningen. Jag tror inte ens att de vet hur vi låter.
The Kristet Utseende anno 2005 har några nya läsk i backen. Jörgen Fahlberg har låtit Janne ta över gitarren för att kunna koncentrera sig helt på sången. Magnus Bergström har tagit Jannes plats som basist och efter att bandets två tidigare trummisar tackat nej av olika anledningar, har Erik Barthold klivit in i spritkapellet. Michel Lansink är kvar som gitarrist.
Det är mycket roligare nu. Repen är effektivare och allt låter mycket bättre, säger Janne.
Men det handlar trots allt om punk, ni låter inte för bra?
Blir det för bra så köper jag det. Det är större spelningar nu och det går inte att göra halvdana gig med otajta låtar och fulla musiker. Sånt funkar möjligen när gaget är två backar starköl och bensinpengar, säger Janne.
Ni är äldre nu, har fler barn och några är av dem gamla nog att förstå texterna. Känner de till allt ni sjunger om?
Nja, inte allt kanske. Men jag är väldigt noga med att förklara att det här är pappas sjuka humor, säger Jörgen, vars äldsta barn fyllt 13 år.
Det återförenade The Kristet Utseende har bestämt sig för att låta bandet leva i ett år. Först gör de festivalerna i sommar, efter det ska en ny platta spelas in och i höst väntar en klubbturné. Jörgen och Janne har redan nu en hel del låtar.
Skivan har fått arbetstiteln Sieg hallelujah, men fler detaljer vill de ogärna avslöja.
Jag vet inte om rösterna i väggen tillåter att jag säger något. Jag är ganska skrockfull när det gäller titlar och annat. Många gånger har jag sagt saker som inte alls blivit av, så jag inbillar mig att det vilar någon förbannelse över det. Men det lutar åt att skivan blir mindre metal-betonad, säger Jörgen.
Vad kan fansen vänta sig av sommarens spelningar?
Förhoppningsvis blir det lite gästartister. Bland annat så kommer antagligen Sandra Dahlberg vara med på något gig. Jag träffade henne på Fortet och det visade sig att hon kunde våra texter bättre än jag, säger Janne och skrattar.
Ju skarpare kontraster det blir desto roligare blir det, säger Jörgen
Någon oro inför sommarens återförening känner de inte. I stället finns det andra saker som bekymrar medlemmarna. Åtminstone Janne. Inför det sista finputsandet i replokalen har han missat att besöka Systemet.
Hur många öl har du med dig, frågar han sångaren.
Jag har så det räcker. Och så har jag en hela whiskey, svarar han.
The Kristet Utseende är tillbaka.

Mer läsning

Annons