Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexinspektörer till Sverige

Annons
"Sex inspectors" skapade tv-historia genom att sätta in filmkameror i sovrummet hemma hos vanliga brittiska par. I vår kommer serien till Sverige.


Det hade lätt kunnat bli porr, men "Sex inspectors" har mer gemensamt med "Nannyakuten" än med de guppande täckena i "Big brother". Ett par med sexuella problem blir filmade i sitt hem, inklusive med värmekameror i sovrummet. Bilderna granskas av sexterapeuterna Tracey Cox och Michael Alvear som träffar paret och ger handfasta råd. Sedan är det bara hem och öva.

- Programmet är speciellt genom sin vanlighet. Man tittar inte på knäppisar, porrstjärnor eller filmstjärnor. Man tittar på vanliga människor och därför blir det så chockerande. Men samtidigt normaliserar vi sex genom att visa vanliga människor, säger Michael Alvear som är på Sverigebesök med kollegan Cox.

Programmet började sändas i Storbritannien förra hösten och har sedan dess sålts till bland annat USA, Island, Norge, Finland och Spanien. Enligt Tracey Cox har reaktionerna varit likartade i de olika länderna - och reaktioner har det blivit.

- Det börjar alltid med chock och fasa men när de har sett programmet brukar folk lugna ner sig och tycka att det är intressant och lärorikt. Vi har fått frågan "är det här en ursäkt för att sända mjukporr?". Men jag tror att det är mycket mindre troligt att man säger "nu ska vi ha sex" än "älskling, vi borde prata" efter att ha sett programmet.

- Vi befinner oss i framkant när det gäller att få folk att prata om saker som gör dem generade, som de inte vet hur de ska prata om, säger Michael Alvear.

Ett av "Sex inspectors" mål är att slå hål på sexmyter. I det första avsnittet är den myten "alla kvinnor får orgasm av samlag" som ska nedmonteras. Tittarna får följa 29-åringarna Charlotte och Jamie, ett sambopar med sexproblem. Efter ett och ett halvt års förhållande har Charlotte berättat för Jamie att hon alltid fejkat orgasm vid samlag. Paret går in i en kris och Cox och Alvear kliver in för att ska hjälpa dem att komma på rätt köl igen. De börjar med att berätta att 70 procent av alla kvinnor har svårt att få orgasm vid samlag.

- Hela poängen med programmet var att vi inte skulle förlöjliga paren. Det här är ett väldigt känsligt ämne, så vi låter dem träffa psykologer som kollar att de kommer klara det. Vi pratar om konsekvenserna, som att deras föräldrar kan se programmet, säger Tracey Cox.

Varför är sex så viktigt?

- Därför att det är ett uttryck för kärlek, ett väldigt kraftfullt uttryck, säger Michael Alvear. Om du stänger av det stänger du av en väldigt stor del av dig själv.

"Sex inspectors" börjar sändas i TV4 i mars. (PM)

Mer läsning

Annons